Ostokset

Beyond Retro

Jos pidät vintagevaatteista, tämä on sinun paikkasi. Beyond Retro on iso liike täynnä ihania ja kauniita käytettyjä vaatteita: farkkuhameita, mauttomia kukkapaitoja, hienoja mekkoja, hattuja, kenkiä. Lähin metroasema on  Zinkensdamm.

Brännkyrkagatan 82,
www.beyondretro.com/sv/help/stores/zinken

Brandstationen

Vintagehuonekaluihin erikokoistunut sisustusliike luo nopeasti omistushalun. Valikoimissa on myös lamppuja, koruja, apteekkarinkaappeja ja rannekelloja tilanteen mukaan. Brandstationen on vierailun arvoinen.

Hornsgatan 64, www.herrjudit.se/brandstationen/

Coctail

Kitschkauppa Coctail on täynnä värikkäitä, hauskoja ja räiskyviä sisustustuotteita ja pientavaraa. Täältä on helppo hankkia tuliaiset ja lahjat teineille ja nuorekkaille.

Bondegatan 34, www.coctail.nu

Coola tanten

Siisti täti – jo pelkkä hauska nimi kutsuu astumaan sisään. Niin kutsuvat myös kivanväriset mekot, hauskat korut ja hienot kengät. Täältä saa esimerkiksi ruotsalaisen Marian uniikkeja mekkoja. Maria päätti kulkea isoisänsä jalanjälkiä ja jatkaa perheyritystä. Me muistelemme vieläkin kaiholla leopardikuosisia kenkiä, jotka jäivät hyllyyn...

Nytorgsgatan 23

Grandpa

Tässä on liike kaikille muotitietoisille! Miehille, naisille, nuorille ja vanhoille! Vaatteiden lisäksi kaupan on monenlaista sisustusesinettä, miten olisi vaikkapa tuiki tarpeellinen myrskylyhty? Liike keskittyy ruotsalaisiin ja tanskalaisiin merkkeihin sekä vintageen, oikeastaan kaikkeen, joka sopii heidän filosofiaansa. Kannattaa myös kirjaimellisesti käydä pohjalla – nimittäin kellarissa – josta ei suinkaan löydy karmeita salaisuuksia, vaan upeita esineitä aiemmilta vuosikymmeniltä.

Södermannagatan 21, www.grandpa.se

Hötorget

Ihanat keltavahverot ja värikkäät kukat ovat vallanneet syksyisen Hötorgetin. Näky ilahduttaa, ja viherpeukaloakin alkaa syyhyttää. Kukkameri leviää sinisenä, liilana, keltaisena, punaisena… Yksinkertaisesti sanottuna: kaunista.

Hötorget

Judits

Judits on aarreaitta laatutietoiselle klassisten vintagevaatteiden ystävälle. Putiikki loistaa kultaisella, kermanvaalealla ja ruskealla sisustuksellaan. Vierailu täällä on ilo – kerta toisensa jälkeen.

Herr Judits puolestaan myy käytettyjä vaatteita laatutietoiselle miehelle, Hornsgatan 65.

Hornsgatan 75, www.judits.se, Hornsgatan 65, www.herrjudit.se

Östermalmshallen

Östermalmshallen on hieno paikka, vaikka on enemmän kahvilamaailma kuin kauppahalli. Vesi herahtaa kielelle ihanista lihoista, kaloista, salaateista, juustoista ja leivonnaisista. Ihana ilmapiiri, jossa kannattaa vähintään pitää kahvitauko. Kauppahalli remontoidaan alkuperäiseen asuunsa vuosina 2016–2018. Remontin aikana hallin liikkeet palvelevat väliaikaisrakennuksessa Östermalmstorgilla.

Pärlans konfektyr

Pärlans konfektyr henkii 30-luvun tunnelmaa ja valmistaa mitä erilaisimpia kolakaramelleja, joita saa myös kauniissa pakkauksissa. Täällä valmistetaan vastustamatonta toffeeta luomukermasta, oikeasta voista ja sokerista. Makeiset viimeistellään rapeilla pähkinöillä, jännittävillä mausteilla, makeilla hedelmillä ja marjoilla tai suklaalla. Myyjätär on pukeutunut ajanmukaisiin vaatteisiin, ja kokonaisuuden täydentää sopiva kampaus ja meikki.

Nytorgsgatan 38, www.parlanskonfektyr.se

Pet Sounds

Ihastuttava Pet Sounds -levykauppa tarjoaa vanhoja klassikoita, outouksia ja uusia tuttavuuksia, kuten ruotsalainen Father & Sons – rokkaavaa kamaa. Hyllyssä on sekä uusia että käytettyjä CD- ja vinyylilevyjä.

Skånegatan 53, http://petsounds.se

Pop Stockholm

Nyt ei tarvitse matkustaa Lontooseen ja kahlata Camdenia läpikotaisin, sen kuin poikkeat Pop Stockholmiin. Retroliikkeen vaatteet ostetaan suurimmaksi osaksi Englannista.

Skånegatan 73, www.popstockholm.se

Posh Living

Vaikka ei olisi sen suuremmissa ostoaikeissa, tänne on kiva tulla katsomaan ihania sisustustuotteita, kauniita mööpeleitä, paksuja mattoja, pehmeitä pyyhkeitä, tyylikkäitä tyynyjä, valovoimaisia valaisimia... Mustavalkoinen on aina toimiva, eikö vain?

Sveavägen 41, www.poshliving.se

Saltå Kvarn

Luomuelintarvikkeita myyvän Saltå Kvarnin herkullisessa Södermalmin-liikkeessä on myös leipomo ja kahvila. Upeat retropakkaukset herättävät ostohalun. Niitä ei tarvitse piilottaa kaappiin, vaan ne saavat ilomielin olla esillä ja piristää keittiötä.

PS Latte-isä vauvoineen ja kavereineen kahvilla ikkunapöydässä – jotenkin niin ihanan aitoa Södermalmia.

Renstiernas Gata 27

Scandinavian Photo

Tässä liike kaikille valokuvausta harrastaville ja kamerafriikeille! Kameroiden lisäksi kaupassa on ihan kaikkea valokuvaukseen. Kahvin saat ilmaiseksi, vaikka et ostaisikaan mitään.

Sveavägen 20

Sivletto

Jyrkkien kierreportaiden päässä avautuu fiftareiden vaate- ja asustetaivas Sivletto. Jos etsit esimerkiksi kaunista ruutumekkoa, suuntaa tänne. Valikoimaan kuuluu sekä miesten- että naistenvaatteita, ja liikkeen omassa barbershopissa taidetaan fiftarihiustyylin salat.

Malmgårdsvägen 16-18, www.sivletto.com

Sneakersnstuff

Lenkkaritaivas sijaitsee Södermalmilla. Pohjoismaiden suurin lenkkitossuliike tekee yhteistyötä monien tunnettujen toimijoiden kanssa: Adidas, Puma, Reebook, 10-gruppen ja Karhu! Monet jalkineet noudattavat katumuotia, mutta sopivat kengät löytyvät jokaisen jalkaan.

Åsögatan 124, www.sneakersnstuff.com

Snickars Records & Konstart-galleria


Liikettä voi joutua etsimään, mutta se on vaivan arvoista. N. 100 000 vinyylilevyä sekä käytettynä että uutena. Omistaja Mika Snickars auttaa löytämään etsimäsi. Paikassa käyvät myös DJ:t, ja siellä järjestetään pieniä konsertteja ja ruotsalaisartistien levynjulkistuksia. Konstart-gallerian voi varata erilaisiin tapahtumiin, esimerkiksi maalaussessioon, tiimipäivään tai jotakin muuta tilaisuutta varten. Tulkaa luomaan taidetta yhdessä ystävien tai työtovereiden kanssa.

Hökens gata 11, www.snickarsrecords.com, www.konstart.eu

Swedish Hasbeens

Eihän Swedish Hasbeensin kenkiä voi vastustaa. Hauskasti kopisevat puukorot, upeat värit ja laatunahka, joka ajan myötä vain kaunistuu. Hinta on kenties ainut, joka saa hetkeksi epäröimään. Mutta ovathan kengät aina hyvä sijoitus – eikö niin?

Nytorgsgatan 36