Champagne

Samppanjatyypit

Samppanjaa sinun makuusi

Viking Linelta löytyy usean tyylistä ja tyyppistä samppanjaa, joten voin taata, että valikoimasta löytyy sinunkin makusi mukainen samppanja. Seuraavassa selostan eri samppanjatyyppien ominaisuuksia.

Essi Avellan, Master of Wine

Cuvée de Prestige

Samppanjapyramidin huipulla ovat luksussamppanjat, kunkin samppanjatalon arvokkaimmat viinit. Tunnetuimpia niistä ovat Dom Pérignon ja Louis Roederer Cristal. Huippulaatuisten raaka-aineiden lisäksi pitkä pullokypsytysaika sakan päällä kellarissa tuottaa viineihin niiden aromimaailman moninaisuuden ja pienikuplaisen, intensiivisen rakenteen. Varsinkin luksussamppanjat ovat nautittavimmillaan pitkään markkinoille tulonsa jälkeen. Luksussamppanjoita
voidaan valmistaa joko vuosikerrallisina, kuten Dom Pérignon, tai usean vuosikerran sekoituksena, kuten Krug Grande Cuvée tai Laurent-Perrier Grand Siècle.

Kokeile valikoimasta:
Krug Grande Cuvée NV
Dom Pérignon 2004
Veuve Clicquot - La Grande Dame 2004
Louis Roederer Cristal 2006

Blanc de Blancs

Blanc de Blancs samppanja on kirjaimellisesti "valkoinen viini valkoisista rypäleistä", eli samppanjan tapauksessa sataprosenttinen Chardonnay. Nämä linjakkaat, elegantit ja upean kermaisiksi ja paahteisiksi ikääntyessään kääntyvät viinit ovat raikkaita aperitiivejä tai upeita äyriäisherkkujen kumppaneita.

Kokeile valikoimasta:
Henriot Blanc de Blancs NV
Ruinart Blanc de Blancs NV
Charles Heidsieck - Blanc des Millénaires 1995

Rosé

Roseeta on tiettävästi valmistettu Champagnessa ainakin vuodesta 1764 asti, mutta kategoria ei ole koskaan ollut yhtä suosittu kuin nyt. Vaikka vaaleanpunaisella samppanjalla on varsin tyttömäinen imago, se on tyyliltään kaukana siitä. Itse asiassa rosee on samppanjoista maskuliinisin, koska se on viinillisempi ja usein voimakkaampi. Roseet sopivatkin usein hienosti ruokapöytään jopa punaisen lihan kanssa nautittaviksi.

Kokeile valikoimasta:
Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut NV
Veuve Clicquot Rosé Brut NV
Charles Heidsieck - Rosé Millésime 1999

NV (non-vintage)

Vuosikerraton vakiosamppanja on jokaisen samppanjatalon tuotannon ydin. Sen tyylin ja laadun on tärkeää pysyä muuttumattomana vuodesta toiseen, jotta samppanjanystävä voi riskittömästi ostaa lempicuvéensa. Tasalaatuisuus aikaansaadaan sekoittamalla yhteen useiden satovuosien viinejä. Vakiosamppanjan tulee myös olla valmis juotavaksi jo heti markkinoille tullessaan, sillä valtaosa samppanjoista kulutetaan välittömästi. Parhaat näistä kuitenkin hyötyvät lisäkypsytyksestä.

Kokeile valikoimasta:
Laurent-Perrier Brut L-P NV (laivan samppanja)
Charles Heidsieck Brut Réserve NV
Pol Roger Brut Réserve NV

Millésimé tai Vintage

Vuosikertasamppanjaa valmistetaan keskivertoa parempina vuosina ja sitä kypsytetään kellarissa vakiosamppanjoita pidempään. Se muistuttaa muista viineistä tuttua reserve-kategoriaa, mikä terminä avaa kuluttajalle paremmin kategorian luonteen ja selittää samppanjoiden korkeamman hinnan. Ne ovat pitkään kellarissa kypsytettyjä, runsaita ja gastronomisia viinejä, jotka paranevat vielä lisäkypsytyksen myötä. Ne tarjoavat samppanjoissa mielestäni parhaan hinta-laatusuhteen.

Kokeile valikoimasta:
Taittinger Brut Vintage 2006
Charles Heidsieck Vintage 2000


Tuliaisjuomat kuntoon kotisatamasta käsin

Tilaa juhlajuomat ennakkoon niin ostoksesi toimitetaan suoraan autollesi. Suosittu Preorder eli Ennakkotilaus on kaikilla laivoillamme, Helsinki–Tallinna-reitille voit tehdä Ennakkotilauksen myös netissä. Helppoa ja mukavaa!

Lue lisää