Anna Puu antaa 5 vinkkiä siihen, mitä tehdä Tukholmassa

Tapasin ihanan Anna Puun, ja puhuimme lempipaikoistamme Tukholmassa. Hän kertoi innostuneesti rakastavansa Tukholmaa ja hän käy siellä mielellään, kun muilta kiireiltään ehtii. Anna Puu on selkeästi Södermalm-fani, koska moni hänen suosituksistaan sijaitsee Södermalmilla, Tukholman hipsterikeskus. Tässä ovat Annan vinkit Tukholmaan!

1. Musiikkia, musiikkia!

”Konsertit!” huudahti Anna, kun kysyin häneltä miksi hän lähtee Tukholmaan. ”Ensisijaisesti konsertit ja keikat – ja tietty kaverit”, hän totesi. Viimeksi Anna kävi Tukholmassa katsomassa Beyoncéa ja nyt hän on lähdössä kesäkuussa katsomaan Radioheadia Ericsson Globe -areenalle. Vinkkaan myös, että Gröna Lund -huvipuistossa järjestetään kesäisin paljon konsertteja, esim. Elton John esiintyy 2.7.2017.

Bloc Party Gröna Lundissa kesällä 2016.

 

2. Vintage-kaupat Södermalmilla

Seuraavassa hengenvedossa Anna sanoi, että Södermalmin alueella on aivan ihania vintage-kauppoja, ja täydensin esimerkeillä Judits ja Filippa K Second hand Hornsgatanilla ja Emmaus Vintage aivan Slussenin kupeessa. Vintage-vaatteita löytyy myös monesta pikkuputiikista, jotka myyvät niin uutta kuin vanhaa, ja myös retrotyylisiä uusia vaatteita.

Kukallinen vintage-mekko Judits-kaupassa Hornsgatanilla.

 

3. Ravintolat Södermalmilla

”Södermalmin ravintolat ovat tosi kivoja! Kiertele ja kokeile paikkoja, Södermalmilta löytyy helmiä!” Anna suositteli ja innostui, kun minä vuorostani suosittelin minun lempipaikkojani Södermalmilla: aasialaisvaikutteinen Barbro Hornstullissa sekä skandinaavis-korealainen Nook Åsögatanilla. Hän totesi, että helposti käy niin, että käy ainoastaan niissä paikoissa, joita jo tuntee. Hän otti mielellään suosituksiani vastaan. Tukholma on täynnä pieniä ravintoloita, ja niitä tulee lisää koko ajan kuin sieniä sateella.

Basilikajäätelö, melonia ja pistaasia Nook-ravintolassa.

Museot ei-museoihmisille: Fotografiska & Moderna Museet

Anna tunnusti olevan huono käymään museoissa, mutta valokuvamuseo Fotografiska ja Moderna Museet Skeppsholmenilla ovat paikkoja, joissa hänkin käy mielellään.

4. Fotografiska

Fotografiska on, kuten nimi antaa ymmärtää, valokuvataiteen museo. Fotografiska sijaitsee aivan Viking Linen terminaalin tuntumassa. Valokuvamuseossa on vaihtuvia näyttelyitä, ja ne eivät välttämättä ole aina kauan, joten jos huomaa jonkin kiinnostavan, kannattaa mennä heti katsastamaan. Juuri nyt on meneillä mm. taiteilijaduo Cooper & Gorferin näyttely I Know Not These My Hands, joka häikäisee upeilla kuvillaan ja teemallaan.

Fotografiska: Cooper & Gorfer, I Know Not These My Hands, 11.3.–11.6.2017

 

5. Moderna Museet

Moderna Museet on yksi maailman johtavista museoista modernille ja nykyajan taiteelle. Täällä sekoittuu taiteenlajit niin maalauksista, veistoksiin kuin videoinstallaatioihin. Vaihtuvat maailmanluokan näyttelyt saavat sinut palaamaan kerta toisensa jälkeen. Modernassa on parhaimmillaan mm. Golden Sunset -näyttely, joka on kiehtova katsaus ruotsalaiseen nykyajan valokuvaukseen.

Moderna Museet: Man Ray, Transmutation (Theatr), 1916, pysyvä kokoelma

Kuvat: Tuukka Ervasti