Fotografiska – tunteikas matka valokuvien maailmassa!

Luulitko osaavasi valokuvata? Siinä tapauksessa kannattaa tutustua todelliseen mestareiden liigaan Tukholman valokuvataiteen museossa.

Fotografiska tarjoaa maailman parhaimpiin lukeutuvien valokuvaajien näyttelyjä, myös skandinaavisten valokuvataiteilijoiden näyttelyjä. Valokuvataide, kuten kaikki taide, tarjoaa kokemuksia ja elämyksiä. Shokeeraa ja rauhoittaa. Ylentää mieltä ja masentaa. On kaunista tai rumaa. Vaikka – mitä kauneus oikeastaan on?

 

Valokuvauksen tärpit

Valokuvataiteen museo Fotografiska sijaitsee aivan Viking Linen terminaalin tuntumassa. Museoon kannattaa tulla, vaikka et olisikaan muuten museoiden ystävä. Myös museokauppa on mahtava: täynnä taidekirjoja, pelejä ja ihania lahjaideoita.

 

Fotografiskan yläkerrassa sijaitseva kahvila on kerrassaan upea paikka. Näkymä kohti Djurgårdenia ja Skeppsholmenia voittaa monen muun. Kahvilaan ja lounasravintolaan päästääkseen pitää tosin ostaa museon sisäänpääsylippu, mutta en koe sitä ongelmaksi, sillä näyttelyt ovat todella kiinnostavia. Sitä paitsi ruoka on loistavaa!

Näyttelyt vaihtuvat melko usein, joten hyvän näyttelyn osuessa kohdalle kannattaa käydä nopeasti katsomassa se. Itse olen käynyt täällä useampaan otteeseen. Ensimmäisellä kerralla olin jo palaamassa juoksujalkaa satamaan, mutta Helmut Newtonin kuvat olivat minulle tärkeämpiä kuin laivaan ehtiminen – vaikka kyllä minä sinne juuri ja juuri ehdinkin…

Cooper & Gorfer, I Know Not These My Hands, 11.3.–11.6.2017

Valokuvataide kiehtoo. Syvimmän vaikutukseen minuun on tehnyt aikoinaan Philippe Halsmanin näyttely Lontoon National Portrait Galleryssä. Halsman oli herra, joka pisti mallinsa (niin suurmiehet kuin näyttelijätkin) hyppimään kameran edessä. Tänä päivänä valokuvia voi ottaa kuka vain, kunhan on kamera. Tai puhelin. Valokuvia tulvii ovista ja ikkunoista, somesta ja kaikista medioista. Me kaikki tuotamme kuvia. Kuvia on helppo ottaa ja ymmärtää. Vai onko?

 

Taidetta vai totuutta?

Valokuvaus on taiteenlaji. Mielestäni yksi hienoimmista. Ja toisaalta sitten taas ei. Kaikki eivät osaa ottaa hyviä kuvia, mutta siinä piileekin taiteen kauneus: yhtä oikeaa mielipidettä ei ole olemassa. Jos taide koskettaa sinua, se on toiminut. Minä olen joskus juossut itkien valokuvanäyttelystä ulos. Kuvat Ikoner, En utställning om att få finnas -näyttelyssä koskettivat niin syvälle, että sattui.

Fotografiska For Life Ikoner, En utställning om att få finnas (foto Emma Svensson) 21.3.–5.6.2016

Kauneus on kuitenkin aina katsojan silmässä. Patrick Demarchelierin upeat muotikuvat innostavat, ilahduttavat ja niistä on helppoa ammentaa inspiraatiota. Hän on kuvannut useille muotilehdille kuten Voguelle ja Harper’s Bazaarille. Olen usein lukenut Vogue-lehteä ja huokaillut ihastuksesta lehden valokuvia kohtaan – ja nyt en tarkoita valokuvien muotia tai naisia sinänsä, vaan itse valokuvia kuvina: valotusta, varjostuksia, värisävyjä, kuvakulmaa, rajausta… Mikä on sinun mielestäsi kaunista?



Patrick Demarchelier, Lumière, 24.2.–14.5.2017

Cooper & Gorfer, I Know Not These My Hands, 11.3.–11.6.2017

Fotografiska, Stadsgårdshamnen 22

 

Kuvat ja video: Tuukka Ervasti