Haapsalun nähtävyydet

Onko aikaa vain yksi päivä, mutta haluat kuitenkin nähdä paljon? Auto laivan kyytiin ja pääset helposti heti aamutuimaan Viking FSTR:llä Tallinnaan ja jos paluu on viimeisellä vuorolla, sinulla on melko ruhtinaallisesti aikaa ehtiä päiväksi vaikkapa Pärnuun tai Haapsaluun. Minä halusin Haapsaluun, koska en ole ikinä käynyt siellä aikaisemmin ja olen kuullut paljon hyvää kaupungista.

Haapsalu haaveissa

Haapsalu oli kiva kaupunki, pieni ja kodikas. Kerrankin kelit osuvat kohdilleen ja aurinko paistoi kirkkaan siniseltä taivaalta. Päiväreissulla kiersimme ainoastaan vanhassa kaupungissa, puutalojen lomassa, kadehtien upeita kukkaistutuksia ja ihania pihoja, jotka piiloituivat kukkaloistoon. Minulla ei kyllä kukat kuki tuollaisella innolla, taitaapa harrastepuutarhurin istutukset tarvita kanankakkaa. Tai muuta lannoitetta.

Haapsalun kaupungin rantaviivaa reunustaa pitkä rantapromenadi eli Rannapromenaad, joka on noin kilometrin pituinen. Tšaikovskin marmoripenkki, jääkarhupatsas, Peltzerin huvila (nykyään hotelli), Haapsalu kuursaal – kaikki nämä löytyvät kauniin rantapromenadin varrella.

 

Lounaan nautimme Müüriääre Kohvik -ravintolassa. Mukavanoloinen, mutta hieman hintava paikka. Ruoka oli toki hyvää, mutta annos pieni. Nälkä kyllä lähti, mutta hieman jäi vatsakoloon reikä. Sen olisin toki voinut paikata ravintolan upeannäköisillä kakuilla ja tortuilla mutta henkilökohtaisesti kammoan vispikermaa (kärsin laktoosi-intoleranssista), joten jätin tällä kertaa väliin. Ensi kerralla poikkean kyllä vähän sivukaduille ja katson josko sieltä löytyisi hieman vähemmän turistihintaista kahvilaa. Tai sitten suuntaan suoraan Hapsal Dietrich -kahvilaan, joka on palkittu virolaisella Astu Sisse -maininnalla jo useana vuotena.

 

Müuriääre Kohvikin annokset olivat herkullisia.
Müüriääre Kohvik, Karja 7, Haapsalu, www.muuriaare.ee

Päänähtävyys: piispanlinna

Haapsalun piispanlinna ja katedraali rakennettiin 1200-luvulla Saare-Läänen hiippakunnan poliittiseksi ja henkiseksi keskukseksi ja on Viron parhaiten säilynyt linna. Lähes 300 vuotta piispanlinna toimi Rooman paavin alaisena, ja 1559 Tanskan kuningas Frederic II osti hiippakunnan veljelleen ja hiippakunta muutettiin osaksi Tanskan valtiota. Liivinmaan sota (1558-1583) lopetti piispojen vallan Haapsalussa ja sodan jälkeen hiippakunnasta tuli osa Viron herttuakuntaa Ruotsin kuningaskunnassa.

Linnan alueelle pääsee ilmaiseksi mutta itse linnaan on sisäänpääsymaksu. Suosittelen lämpimästi linnakierrosta. Linnanrauniot tekivät suuren vaikutuksen minuun. Rauniot ovat samalla isot ja pienet, ja yllättävän montaa paikkaa sai käydä katsomassa ilman mitään sen suurempaa valvontaa. Tämä oletettavasti muuttuu, koska piispanlinnaa tullaan kohtapuolin korjaamaan, kun he saivat EU-tukea. Eli kannattaa käydä vielä tänä vuonna tarkistamassa paikkoja, jos mitenkään mahdollista.

Aloitin kierrokseni vähän vahingossa kellarista, kun väistin suurta saksalaista vastaantulevaa turistiryhmää. Mutta kellarit olivatkin sitä parasta! Pimeät, hieman kosteat, kylmät, koleat ja tyhjät – ei ollut ketään muuta… Hieman pelottavat jopa. Kuten tehty hiippailulle ja pussailulle. Juuri sitä joku tuomioherra olikin tehnyt, vaikka se oli rankasti kielletty. Hän oli niin ihastunut virolaiseen tyttöön, että oli tuonut hänet mieheksi pukeutuneena linnaan. He kuitenkin jäivät kiinni teoistaan, ja tyttö muurattiin elävänä kastekappelin seinään ja tuomioherra heitettiin linnan tyrmään. Kuulemma vielä tänä päivänä tytön voi nähdä kastekappelin ikkunassa aina joskus elokuun täydenkuun öinä – Valkea Daami on yksi Viron kuuluisimmista aaveista.

Kellotornista näkyy koko Haapsalun vanhan kaupungin yli.

Kun on kiertänyt sisätilat, kannattaa kävellä raput ylös terassille. Sieltä pääsee nimittäin hyvin kapeita rappusia pitkin 38 metriseen kellotorniin. Ylhäältä avautui upeat maisemat yli kaupungin ja linnan pihan. Toki suosittelen, että ei mene kellotorniin juuri kahdentoista aikaan, koska silloin kellot soivat – ja se varmasti soi aika hyvin myös korvissa. Yläkerrasta pääsee myös aivan muurin reunaan kävelemään.

 

Yleisiä ajatuksia linnasta

Linna-alueen vessat jättivät hieman toivomisen varaa; ainoan ilmaisen vessan ovea ei saanut lukkoon. Ehkä se oli syy miksi oli ilmainen. Vieressä olevat maksulliset vessat eivät olleet lainkaan auki.

Jos on vaikeuksia liikkua, Haapsalun piispanlinna voi olla haastava kohde, koska linnassa on paljon rappuja ja kapeita käytäviä, mutta toki – pihapiiri on jo itsessään nähtävyys!

Yhdellä hieman syrjäisellä sivulla linnan pihasta löytyy aivan upea lasten leikkialue: puinen kiipeilylinnoitus, keinu, kiipeilyseinä, hiekkalaatikko ja kaikkea muuta hauskaa. Kesken kaiken virtaa sininen joki, eli kävelytie, jota juuri maalattiin, kun olin käymässä. Täällä lapset aivan varmasti viihtyvät; näen silmissäni, miten oma lapsi heiluu ja leikkii ritaria puulinnassa ja välttelee krokotiileja joessa.

Video ja kuvat: Tuukka Ervasti