Kasvisruoka valloittaa buffetissa

Kevät on luonnon – ja kasvisten aikaa! Tiesitkö että laivoilla on monipuolinen kasvisruokavalikoima? Moni mieltää laivojen buffetruokailun kala- ja lihapainotteiseksi ähkysyömiseksi, mutta kasvisruokiin on panostettu viime vuosina. Suosittelen että kokeilet myös kasvisannoksia, vaikket suoranainen kasvisruokailija olisikaan.

Itse en ole harras kasvisruokafani, mutta täytyy sanoa, että monet Viking Linen kasvisruoista ovat mielestäni hyviä. Kävin koemaistamassa uutta buffetmenua, joka tuli voimaan tämän vuoden puolella ja sieltä löytyi monta helmeä kasvisruokailijoille.

 

Kylmät kasvismestarit

Kylmästä alkupöydästä täytti helposti lautasen erilaisilla ruokaisilla kasvisvaihtoehdoilla, kuten parsa- ja kukkakaalisalaatti ja punajuurisalaatti. Tykkään punajuuresta, sen mehevästä ja makeahkosta mausta, joten sitä otan aina. Bulguurisalaatti oli toimiva lisuke, vaikka itse noukin soijaproteiinin siitä pois. Ja tietty kaikki missä on marinoituja papuja – koska pavut ovat nam! Panzanella-leipäsalaatti oli sekä täyttävä ja näyttävä.

 

Lempeät lämpimät

Minun uudeksi lempiruuaksi valikoitui pinaatti-fetafoccaciat. Nimi focaccia hämää mielestäni hieman, koska minä miellän foccacian paksuksi pehmeäksi leiväksi, jota dipataan oliiviöljyssä ja balsamiviinietikassa, mutta tässä pinaattipiirakkaassa kuori oli ohut ja herkullisen rapea. Hieman sormisuolaa päälle ja avot! Buffetruuan valikoima vaihtelee hieman laivoilla, esim. Viking XPRSillä ei ole yhtä laaja valikoima kuin Helsinki–Tukholma-linjan laivoilla, mutta onneksi tätä pinaattipiirakkaa löytyy myös sieltä.Risottotäytteiset herkkusienet olisi kannattanut vetäistä ensimmäiseksi, kylminä ne hieman jähmettyvät. Chilimaustetut maissitikut näyttivät juhlavilta ja älä huolehdi, chili on mietoa. Laitoin pienen nokareen voita päälle sulamaan, niin muistutti kesällä grillattuja maisseja.Soijarouhe meksikolaiseen tapaan oli yksinkertainen ja toimiva lisä. Älä anna pikkusöpön ulkonäön hämätä, annoksesta löytyi hyvää chilipotkua ja paljon makua. Hyvää! Toinen mieleen jäänyt lämmin annos oli lisukkeena erinomaisesti toimiva yrttimaustettu pinaattispätzle. Se toki ei vain ollut kauneudella pilattu, mutta mitä parhaimmalla maulla kyllä!

 

Karkki, jäätelö ja kovat juustot sydämessäni

Olen kovien juustojen fani; sinihome- ja muut pehmeät juustot: älkää vaivautuko! (tuorejuustoa laskematta, koska: valkosipulituorejuusto ja suolakeksit, ah!). Juustopöydän kuminajuusto vei selkeän voiton, ja hillolla pyntättynä se oli vielä parempi. Juustojen jälkeen mahdutin vielä jätskiannoksen ja vähän karkkia. Huh, kyllä oli vatsa täynnä! Tunnin ruokalepo, kiitos.Kuvat: Tuukka Ervasti