Mitä kannattaa tehdä lasten kanssa Ahvenanmaalla?

Moni on käynyt Ahvenanmaalla kouluretkellä, mutta minä kävin ensimmäistä kertaa aikuisiällä. Oli keskikesä ja kuumaa... Saarivaltio teki syvän vaikutuksen ja olen suunnitellut käyväni uudestaan, nyt kun lapseni on hieman vanhempi. Ehkä jopa tänä kesänä. Kävin tarkistamassa, mikä voisi kiinnostaa lapsia Ahvenanmaalla.

 

 

Kastelholma

Kastelholman linna rakennettiin 1300-luvun lopulla vahvistamaan Ruotsin mahtia. Nykyään on jäljellä vain raunioita, mutta mielettömän siistejä sellaisia. Kastelholman linna ei ole iso, mutta kaunis. Ei lämmin, mutta viihtyisä (paitsi vankityrmä). Linnanmuureilta on upeat näkymät, ja linnassa melkein kuulee ja tuntee historian havinan.

Kastelholman linna oli aikanaan Ahvenanmaan keskusta; linnaan majoittui kuninkaita ja heidän puolisoitaan. Erityisesti ruotsalainen Vaasa-aatelissuku, oli kiinnostunut linnasta. Niin itse kuningas Kustaa Vaasa, että hänen poikansa Suomen herttua Juhana III ovat viettäneet aikaa linnassa, ja myös herttua Juhanan veli, vallasta syösty kuningas Erik XIV, istui syksyllä vuonna 1571 muutaman kuukauden vangittuna vaimonsa Kaarinan Maununtyttären kanssa, ennen siirtoa Ruotsiin, jossa hänet lopulta murhattiin myrkytetyllä hernekeitolla.

Linnassa voi mm. sovittaa keskiaikaisia vaatteita ja sotilaiden haarniskoja ja kypäriä. Minä en voinut vastustaa pukeutumista linnanneidoksi. Olin lapsena aivan varma, että aikaisemmassa elämässäni olin ollut vähintään prinsessa. No, kukapa ei… Kastelholman linnanraunioissa saa helposti vietettyä hetken tovi ja ovat ehdottomasti tutustumisen arvoiset.

Kastelholms slott, Kungsgårdsallén 5

 

Bomarsundin linnoitus

Venäläiset rakennuttivat Bomarsundin linnoituksen 1800-luvun alussa suojaamaan Itämerta. Mutta jo vuonna 1854 Krimin sodan aikaan ranskalaiset ja englantilaiset hyökkäsivät, ja linnoitus kaatui vain muutaman päivän jälkeen. Antautumisen jälkeen linnoitus räjäytettiin, ja nykypäivänä on vain raunioita jäljellä. Kannattaa ottaa viltti ja eväät mukaan, koska täällä on upeat piknik- ja seikkailuapajat. Lapset voivat leikkiä raunioilla ja aikuiset nauttia upeista näkymistä.

Bomarsunds fästning, Bomarsund

 

Kulturhistoriska & Ålands konstmuseum

Kulttuurihistorian museo & Ahvenanmaan taidemuseo sijaitsevat samassa rakennuksessa, Storagatanin alussa. Taidemuseo on melko pieni (yksi iso huone), joten lapset jaksavat varmasti. Taidemuseo esittelee ahvenanmaalaista taidetta, veistoksista maalauksiin ja videoinstallaatioihin. Ajoittain on myös omia temaattisia näyttelyitä. Ahvenanmaalla vaikuttanut Önningebyn taiteilijayhteisö saa minut uteliaaksi, samoin Elin Danielson-Gambogi; hänen realistiset ja luonnonmukaiset maalaukset, ja erityisesti, erään nuoren maalaisnaisen muotokuva, ovat todella hienoja.

Menen Kulturhistoriska-museoon väärästä päästä ja aloitan lopusta. Mutta ehkä sillä ei ole niin suurta väliä, siirryn vain ajassa taaksepäin. Nykyajasta aivan viikinkiajan alkuun. Museossa on paljon mielenkiintoista katsottavaa ja olen hieman otettu, koska normaalisti en ihan jaksa katsoa paljon tavaroita, joilla ei ole mitään varsinaista merkitystä minulle. Mutta tällä kertaa, ehkä koska juuri olin käynyt sekä Kastelholman linnanraunioilla ja Bomarsundin linnoituksella, saan siitä historiallisen kontekstin ja pystyn eri tavalla hahmottamaan tarinoita. Enemmän lihaa luiden päälle…

Lähes parasta museossa on koko – se ei ole liian iso eikä liian pieni. Ei liikaa tarinaa, ei liian vähän. Lapsille varmasti kiinnostavinta on kuulla ja nähdä, kun äiti nauraa ja näyttää että hänelläkin oli pienenä juuri tuollainen ET-nukke ja äiti pelasi myös Donkey Kongia.

Kulturhistoriska ja Ålands konstmuseum, Storagatan 1

 

Ålands sjöfartsmuseum

Merenkulkumuseo Maarianhaminan sataman vieressä on yllättävän kiinnostava paikka. Lapsille on alakerrassa oma pieni merenalainen seikkailuhuone, jossa voi käydä merenneitojen luolassa ja kiivetä uponneessa laivassa. Lapset voivat myös tehdä laivarotta Rubyn aarreseikkailun, joka tekee museokäynnistä vielä jännittävämmän.

Itseäni kiinnostivat erityisesti vanhat laivamallit, ylellinen kapteeninsalonki ja majakanvalot. Ja katossa roikkunut torpedo. Ja... Herzogin Cecilie -nelimastoparkin kapteeninsalonki 1930-luvulta näytti upealta vanhanajan budoaarilta, paheiden tai ehkä lähinnä intohimon pesältä: viininpunaista samettia ja kultaisia detaljeja naruissa. Salonki teki syvän vaikutuksen minuun – olisi ollut hauska päästä tällä laivalla matkaan silloin aikoinaan ja nostaa maljan kapteenille salongissa.

Merirosvolipusta pienoismalleihin – tunti ei riitä, jos haluaa rauhassa katsoa kaikkea, mitä merenkulkumuseosta löytyy. Lapset, ja miksei aikuisetkin, voivat kiivetä mastoon ja nostaa purjeet. Katsomista ja oppimista riittää!

Ålands sjöfartsmuseum, Hamngatan 2

 

Nuku makeasti hotelli Pommernissa

Uusi hotelli Pommern valmistui vuonna 2015 ja on todella freesi ja moderni majoittumispaikka keskeisellä paikalla Maarianhaminassa. Melkein kaikissa kahden hengen huoneissa on lisävuode kaapissa, joten pieni perhe mahtuu loistavasti. Hotellin aamupala oli hyvä, vaikka hieman hajanainen sijoittelu sai minut melkein missaamaan aamupuuroni. Löytyihän se kuitenkin. Parhaat päivät alkavat puurolla, eikö vain?

Hotel Pommern, Norragatan 8-10

Kuvat ja video: Tuukka Ervasti