Korealainen BBQ Tukholmassa à la Redrama

Tapasin Redraman TVOF-pressitilaisuudessa ja kysyin häneltä vinkkejä Tukholmaan. Hän kertoi innostuneena, että kaipaa korealaista BBQ:ta, jota hän on usein syönyt Tukholmassa. Helsingissä kun tällaista herkkua kuulemma ei saa.

Lähdin Tukholmaan kokeilemaan, miltä hänen rakastettu korealainen grillijuhla maistuu ja miten se toteutuu.


Arirang – korealainen ruoka Tukholmassa

Korealainen ravintola Arirang oli täynnä, kun tulimme. Jo varatessani pöydän olin ilmoittanut, että haluan kokeilla korealaista BBQ:ta, joten he olivat varanneet isomman pöydän. Pöytään tuotiin hauskan näköinen kupera grillipannu, jossa oli kaasuliekki ja liuta erilaisia lisukkeita: kimchiä, chili-lasinuudeleita, marinoituja papuja, itse tehtyä soijakastiketta, kesäkurpitsaa, hapankaalia, ituja, munakoisoa, säilöttyä chilikurkkua, retikkaa ja pääraaka-aineena lihaa. Liha oli roikutettua entrecôtea ja marinoitua ohutta suikaletta. Lihassa oli hyvä maku, mutta ehkä ei yhtä murea, kun olisin olettanut.

Lisukkeista kimchi oli hautunut noin kaksi viikkoa, ja retikka oli tulinen. Yksi parhaimmista lisukkeista oli paneroitu ja paistettu kesäkurpitsa. Sain jopa ohjeen, kun kehuin sitä niin vuolaasti: Siivuta kesäkurpitsa n. ½ cm:n paksuisiksi viipaleiksi, käännä perunajauhoissa ja paista öljyssä pannussa, kunnes viipaleet ovat kellertävät ja pehmeät, mutta niissä on vielä hieman puruvastustusta. Nam! Grillatussa munakoisossa oli hauska savun maku. Tulisesti marinoitu kurkku oli minulle uutuus, ja vaikka siitä ei kehittynyt lempparia, se oli kiehtova makukombo.

Ruokailu oli sotkuista puuhaa, mutta ruoka oli hyvää. Tarkoituksena oli syödä tikuilla ja käsin. Ruoka kasataan salaatinlehteen, jota käytetään ns. leipänä. Mutta innostuneena laitoin liikaa kaikkia herkullisia lisukkeita, ja sitten lopputulos valui pitkin sormia. Ei kuin nopeasti suuhun vain! Olin selkeästi ensikertalainen – ja liian nälissäni.

Loppuillasta vieno käry ja palaneen haju leijuvat salissa, koska emme olleet ainoat, jotka olivat tulleet grilliruuan takia tänne. Nuori jengi opiskelijoita viereisessä pöydässä olivat selkeästi tulleet korealaisen opiskelijakaverinsa suosittelemana tänne, ja hekin söivät BBQ:ta. Naurun ja kovaäänisen keskustelun lomasta kuului kommenttia, milloin ruoka oli liian tulista, milloin hapanta ja – hyvää… Toisessa päädyssä ravintolaa istui seurue vanhempia herrasmiehiä ja muutamia oletettavasti korealaisiakin oli paikalla.

Vinkki! Kannattaa varata pöytä etukäteen. Jos tietää haluavansa korealaista BBQ:ta, ilmoita siitä jo varausta tehdessä, niin ravintola varaa teille enemmän tilaa.

Arirang, Luntmakargatan 65

Kuvat: Tuukka Ervasti