Tallinnan baarit – lyhyt oppitunti

Tallinnan vanhastakaupungista, tai ihan siitä kulman takaa, löytyy monta kivaa baaria. Malta kävellä pääkaduilta hieman sivuun, niin vältät pahimmat turistirysät.

Tallinnasta löytyy baari ihan jokaiseen makuun: puku-, tuulipuku- ja partakansalle. Usein todellisten helmien löytäminen kuitenkin on hieman hankalaa, sillä ne sijaitsevat jossain muualla kuin Raatihuoneentorin laidalla. Uhrauduin koekaniiniksi ja kiertelin useamassa baarissa. Tässä otos parhaista paloista.

 

Frank – olutta ja hampurilaisia jazz-hengessä

Kuten nimikin jo kertoo, Frank on rehellinen ja avoin. Vaikka nimen takana on oikeasti yksi omistajien isistä, Frank, nimi valittiin myös juuri kyseisen viittauksen takia. Tapasin ravintolan johtajan, Andra Jüriston, joka kertoi vähän paikan historiasta ja filosofiasta. Minä utelin, etteikö Frank Sinatralla ollut mitään tekemistä nimen kanssa, koska jotenkin voisin hyvin nähdä hänet istumassa täällä, mutta kuulemma ei.

Frank on ravintola ja baari ja toimiva sekoitus amerikkalaista diner-tyyliä, jazz-henkeä ja selkeälinjaista funkista. Täältä saa hyvää ja tuhtia ruokaa, kuten isoja hampurilaisia. Käväisin täällä kerran ikään kuin vahingossa, hetken vain hengähtääkseni, ja näin toisen seurueen tilaavan hulppean näköisiä hampurilaisia. Nyt oli pakko tulla kokeilemaan itse. Oli hyvä kokeilu, ei toki paras ikinä, mutta hyvä. Parempi kuin moni muka fiini hampurilainen.

Alakertaan on perustettu Frank Underground -baari, sillä yläkerta on ollut niin suosittu paikallisten keskuudessa, että välillä on hieman tungosta. Alakerta on selkeästi baarimaisempi ja jotenkin piilokapakkamainen, mutta samalla vähintään yhtä kodikas ja viihtyisä kuin itse Frank. Frank ja Frank Underground eivät voi ylpeillä hienolla terassilla, mutta viihtyisillä sisätiloilla kyllä.

Frank, Sauna tn. 2, Tallinn

 

Paar Veini – viinien keidas

Suoraan Frankia vastapäätä on Paar Veini, joka harmillisesti avaa ovensa vasta illemmalla. Jos yövyt Tallinnassa, niin ehdit paikalle mainiosti. Viihtyisä baari panostaa hyvälaatuisiin viineihin, mutta myös oluenjuojat, kuten minä, löytävät kyllä kurkunkostuketta. Sisustus on moderni mutta samalla vanhaa arvostava. Punaiset tiiliseinät pilkistävät siellä täällä ja luovat kodikkaan tunnelman.

Takaosassa on iso pitkä pöytä, jonne mahtuu isommallakin porukalla. Muutama lisäpöytä olisi helposti mahtunut, mutta nyt on jätetty tilaa tanssilattialle, joka näyttää siltä, että se on aika täynnä yön pikkutunneilla. Koska olen suhteellisen aikaisin liikkeellä, olen ensimmäinen asiakas baarissa (olin repimässä ovea heti, kun he avasivat) ja istahdan ikkunapöytään. Katson Saunakadun vilinää ja nautin Põhjala-oluesta…

Paar Veini, Sauna 1, Tallinn

 

Butterfly Lounge – toimivaa kasaria

Butterfly Loungen perustajat ovat kisailleet drinkkikisoissa pitkin maailmaa ja voittaneet palkintojakin, joten odotukset ovat kovat. Itse baari on hauskan värikäs. Ehkä hieman kasarimainen, mutta toimiva. Ravintola-baarista saa myös ruokaa, ja he mainostavat erityisesti laktoosittomia ja gluteenittomia vaihtoehtoja. He tekevät itse omat perunalastunsa, ja ellen olisi ollut niin täynnä Frankin hampurilaisesta (nälkä tuli vasta myöhään illalla), olisin todellakin vetäissyt lautasen niitä.

Puhun ravintolajohtaja Getterin kanssa samalla, kun baarimikko tekee minulle kauniin ja näyttävän drinkin. Upea alkoholiton vadelmamojito on melkein liian makea, mutta raikas ja hyvänmakuinen. Kaunis ainakin.

Viikonloppuisin Butterfly Lounge on kuulemma aivan täynnä, joten kannattaa tulla ajoissa, jos haluaa istumapaikan. Minä ainakin tulen ensi kerralla drinkkejä rakastavan keliaakikkokaverini kanssa.

Butterfly Lounge, Vana-Viru 13, Tallinn

Kuvat ja video: Tuukka Ervasti