Laivamatka + hotelliyöpyminen + pyöräily + näyttely = täydellinen viikonloppu Tukholmassa?

Mistä täydelliset viikonloppumatkat ovat tehty? Hyvästä ruoasta, kunnollisista yöunista, kun saa herätä rakkaan vierestä, rentoutumisesta ja ihan vain chillailusta. Eikö vain?

Kävin tarkistamassa, miltä täydellinen viikonloppu Tukholmassa voisi näyttää. Esim. Turusta pääsee helposti aamu- tai iltalaivalla Tukholmaan ja yhden yön hotelliyöpyminen antaa sopivasti lisäaikaa. Menin Amorellalla aamulla, nautin pitkän illan Tukholmassa ja palasin seuraavana iltana samalla laivalla Turkuun ja sain nukkua sikeästi aamuun saakka, kunnes olimmekin jo Turussa.

Rakkaudesta ruokaan

Lähdin aamulla Turusta Tukholmaan Amorellalla, söin erinomaisen buffetaamiaisen ja lähdin suoraan kannelle. Kannelta etsin suojaisan paikan ja istahdin alas. Istuin siellä hetken tovi ja katsoin hitaasti ohilipuvia maisemia. Pienet päivätorkut tekivät terää, aivan kuten lasillinen aurinkokannella. Ennen myöhää tuli kuitenkin taas nälkä ja kokeilin uudistettua Ella’s Steakhousen hampurilaista. Mehevä ja tuhti pihvi – hyvä, selkeä maku. Toimiva kokonaisuus. Nälkä lähtee!


Matka Tukholman saariston läpi on aina yhtä kiinnostava. On ihana bongata kaikkia upeita vanhoja taloja, pihoja ja rantasaunoja – ja miettiä, mitkä kaikki niistä on ollut esillä jossakin sisustuslehdessä kuten Sköna hem. Lopulta Tukholma häämötti edessä yhtä kauniina kuin aina, ilta-auringon valossa.

 

Haymarket Hötorgetin laidalla

Ei kuin taksilla Haymarket by Scandic -hotelliin ja sieltä suoraan syömään Redraman suosittelemaan korealaiseen ravintola Arirangiin BBQ-illalliselle. Haymarket on vanha tavaratalo, jota on äskettäin kunnostettu hotelliksi. Hotellin erikoisuus on, upean 20-luvun tyylisen sisustuksen ohessa, pienet ikkunattomat huoneet. Ensin tuntui oudolta asua hotellihuoneessa, jossa ei ole ikkunoita, mutta loppupeleissä – onko sillä väliä? Kunhan sänky on mukava ja huone hiljainen… Sängyssä oli hauska toiminto – sen kovuutta/pehmeyttä pystyi säätämään.

Redraman lemppari: korealainen ruoka Tukholmassa

Haymarket by Scandic, Hötorget

 

Pyöräile Tukholmassa – helppoa ja nopeaa

Pyöräily Tukholmassa on helppoa ja nopeaa, mutta turvallista… Nåh. Kypäriä näkyy tietty vain tukholmalaisilla. Turistit kuten minä, porhallan ilman. Mutta kuitenkin pyörä on varteenotettava vaihtoehto liikkumiseen, erityisesti jos aika on kortilla ja haluaa ehtiä paljon. Tukholman keskustasta löytyy hyvin pyöräteitä, ja autoilijat huomioivat suhteellisen hyvin pyöräilijöitä. Hötorgetista Djurgårdenille kesti reilu vartti ja Djurgårdenilta taas Skeppsholmenille samanlainen vartti. Pysähtymisiä Kungsträdgårdenin kukkivien kirsikkapuiden alla ei laskettu tähän mukaan. Siihen menee helposti tunti, erityisesti jos jää nauttimaan virvokkeen puiston laidalla olevissa kuppiloissa.

Minä sain lainata pyörän hotellilta; kannattaa aina heti aamusta kysyä vastaanotosta, jos heillä on omia vuokrapyöriä. Muuten City Bikes -kaupunkipyöriä voi vuokrata helposti ja niiden satulankorkeus on helposti säädettävissä. Ainut outous niiden vuokraamisessa on, että pitää ostaa kolmen päivän kortin, jonka hinta toki ei päätä huimaa. Kortteja myydään mm. hotelleissa ja kaikissa 7 Eleven -kaupoissa ja Pressbyrån-pisteissä (vastaa R-kioskia). Myös SL-korttiin voi liittää pyörävuokrauksen.

City Bikes, www.citybikes.se

 

Moderna Museet – nykyajan taidetta kansalle

Moderna Museet on yksi maailman johtavista museoista modernille ja nykyajan taiteelle. Museossa sekoittuvat eri taiteenlajit niin maalauksista, veistoksiin kuin videoinstallaatioihin. Vaihtuvat maailmanluokan näyttelyt saavat sinut palaamaan kerta toisensa jälkeen.

Moderna museet: Saburo Murakami, Muttsu no ana (Six Holes), 1955/2006

Modernassa on mm. Golden Sunset -näyttely, joka on kiehtova katsaus ruotsalaiseen nykyajan valokuvaukseen. Yksi valokuva näyttelyssä sai minut ja kuvaajani keskustelemaan kiivaasti alastomuudesta valokuvissa: missä menee pehmopornon ja taiteen raja? Onko edes eroottisessa taiteessa mitään häpeällistä? Jos kyseinen taulu olisi otettu kontekstista pois, olisiko se ollut jotain muuta kuin mitä se oli nyt – kuva naisesta, rinta puoliksi peitossa, ripustettuna museon seinälle. Upposimme niin syvästi keskusteluun kuvaajan kanssa, että kyseisen taideteoksen kuvaaminen unohtui täysin... Hyvä taide aiheuttaa katsojassaan tunteita, niin positiivisia kuin negatiivisia, ja kun taide herättää keskustelua – mikäs sen parempaa?

Moderna museet: Jenny Källman, Seance VII, 2009

Pohjois-ranskalainen taiteilija Henri Matisse (1869–1954) oli yksi parhaimmista modernismin edustajista, ja hän maalasi, teki veistoksia ja kollaaseja – ja niitä oli esillä Modernassa. Kollaasien upeat väritykset ja värikombinaatiot ja muodot tekivät minuun vaikutuksen. Jotenkin niin simppeliä ja lapsellista ja kuitenkin hyvin näyttävää. Sormia alkoi syyhytä, ja teki mieli ottaa paperia esille ja alkaa piirtää ja leikata itse. 

Moderna museet: Henri Matisse, Apollon, 1953

Moderna Museet, Skeppsholmen

Kuvat: Tuukka Ervasti