Tukholman paras viinibaari kiikarissa

Olen jonkin verran hurahtanut luomu- ja alkuviineihin, ja niitä löytyy kiitettävästi myös meidän Merimyymälöistä, alkuviinit kuitenkin ainoastaan viinishopeista à la carte -ravintolan yhteydessä Spring & Green -kasvismenun puitteissa. 

Minulle tulee helposti liiallisista tanniineista päänsärky ja esim. alkuviineissä tanniineja on yleensä vähemmän. Sekä luomu- että alkuviineissä on enemmän makua terroirista, maaperästä, ja tuntuu hyvältä tietää, että voi nauttia lasillisen ilman että viini on saastuttanut maata tai että viinirypäleet ovat saaneet huikeita määriä tuholaismyrkkyjä. Parempi luonnolle, parempi minulle... Viineistä inspiroituneena lähdin tarkastamaan Tukholman kehutuimpia viinibaareja. Mitä löysin?

 

Yllättävän viihtyisä viinibaari NoFon kellarissa

Tuntuu hieman oudolta mennä hotellin viinibaariin, jos hotellissa ei yövy, mutta Nofo-hotellin viinibaari on tunnettu laajasta valikoimastaan ja täältä löytyy myös monta ns. epävirallista luomuviiniä – luomumerkinnän saaminen on kallista puuhaa, joten pientuottajat eivät aina raaski hakea sitä. Henkilökunta oli hyvin koulutettu ja Filip, jonka kanssa asioin, tiesi paljon viineistä, vaikka väitti olevansa noviisi. Noviiseja on selkeästi moneen lähtöön. Onneksi sain maistaa valitsemaani viiniä ensin, koska se mitä olisin ottanut, valkoviini Ranskan Dordognesta, ei ollut minun makuuni. Päädyinkin Filipin suosittelemana miedompaan sauvignon blanc -viiniin, joka ei ollut ihan niin voimakas ja luiskahti miellyttävästi alas. Kannatti kuunnella eksperttiä…

Sisustuksessa oli hauskat kontrastit – sisääntulossa oli teollishenkinen bistro ja, kun meni sivurappuja alas, avautui pieni ja hyvin viihtyisä dekadenssipesä, jossa oli punaiset kultakoristetut sohvat, pronssinväriset seinät ja paljon kultadetaljeja. Erityisesti kattovalaisimet olivat siistit, kuin hehkuvat hiilet tai sulanut lasimassa. Valaisimet ovat brittiläisen Tom Dixonin suunnittelemat. Minulla on selkeästi jokin Tom Dixon -fiksaatio, koska aina kun tykästyn johonkin lamppuun, ilmenee, että se on hänen suunnittelema. Ja siten jokseenkin kallis. Huokaus.

Alakerran viinibaarissa oli hauska peili-installaatio seinällä.

Kesäisin sisäpihalla on iso terassi, ja täällä käy paljon paikallisia. Talvisin on hieman hiljaisempi ja rauhallisempi meno, ja silloin lähinnä hotellin vieraat käyttävät viinibaaria. Voisin hyvin nähdä itseni istumassa täällä hämyisenä talvi-iltana tai sateisena marraskuun päivänä juomassa lasillisen hyvää luomuviiniä ja kirjoittamassa päiväkirjaani. Tai miksei seurustelemassa kavereiden kanssa.

PS Hotelli löytyy myös meidän valikoimasta. 

NoFo Hotel
Tjärhovsgatan 11, Södermalm

 

Sijainti, sijainti ja sijainti – Eriks vinbar

Eriks vinbarissa on laaja valikoima viinejä, ja viinilista vaihtelee viikoittain. Loppupeleissä heillä oli kuitenkin aika vähän luomuviinejä, mistä hieman yllätyin. Luomu ja ekologisuus kun on Ruotsissa, ja erityisesti Tukholmassa, kovaa valuuttaa. Toki heilläkin oli pienien melkein-luomutuottajien viinejä, mutta aitoa luomuviiniä oli vain yhtä valkoviiniä ja yhtä punaviiniä. Kokeilin molempia.

Henkilökunta oli todella asiantuntevaa ja ruotsalaisen mukavia. Sain pitkän luennon Re Famoso -viinin rypäleestä, joka on vanha lajike, jota pitkään ei viljelty. Nyt sitä on taas aloitettu kasvattamaan Italiassa Ravennan alueella, ja Famoso-rypäle tuottaa erityisen aromaattisen viinin. Yhdistettynä Chardonnay-rypäleeseen Famoso luo raikkaan viinin, joka on hedelmäinen mutta ei liian voimakas.Kodikkuustekijät puuttuvat, vaikka kaksi vanhaa, italiaa puhuvaa herrasmiestä vaikuttavat olevan kuin kotonansa, mutta jokin outo charmi paikassa kuitenkin on. Tulee mieleen uudehko Wolf of Wall Street ja ikivanha Wall Street -elokuva, jotka kertovat New Yorkin pörssisijoittajista. Ehkä se on kasarimainen väriskaala ja tietty kylmä tyylikkyys. Tai sitten ihan vain hinta. Hyvä puoli on, että maisteluannoksen saa siedettävään hintaan, eli voit vaikkapa maistella muutamia viinejä ennen kuin päädyt täyteen lasin. Tai sitten pysyt maistelukoossa, kuten minä tein.

Lopputulos? Eriks Vinbar ei ehkä ansaitse pisteitä viihtyvyydestä, mutta kyllä asiantuntemuksesta, viinien laadusta ja sijainnista.

Eriks Vinbar
Stadsgården 6, Slussen

 

19 Glas – kapinallisten pesä

Viinibaari ja ravintola 19 Glas ei ulkoa paljolta näytä, mutta on viihtyisä sisältä – ja tarjoaa Tukholman suurimman valikoiman luomuviinejä. Drinkkejä viinibaarista on turhaa hakea, hyvää viiniä ja asiantuntemusta kyllä. Omistaja Peter Bennyson on harmaahiuksinen ja parrakas, omalaatuinen ja charmikas herra, jolta on vaikeaa saada suunvuoroa, kun hän alkaa puhua lempiaiheestaan – ärtymyksestään Systembolagetia ja vanhoillista viinikulttuuria kohtaan, jälkimmäinen kun nostaa viinien juomisen pienen eliitin harrastukseksi.

 

Yritin siirtää aihetta viineihin, luomuviineihin ja alkuviineihin, mutta vasta kun kamera oli sammunut, pääsimme puhumaan lempiviineistämme, Tukholman viimeisistä räkälistä (Pelikan ja Gröna Jägarn Södemalmilla), jalkapallosta ja muista elämän tärkeistä asioista.Ruokarasvan haju hieman laimentaa tunnelmaa, mutta muuten paikasta ja Peteristä tulee hyvä fiilis. Pyysin häntä tarjoamaan minulle sellaista viiniä, mistä hän luulee, että pitäisin. Hän onnistui lukemaan sisimmät viinitoiveeni: tuoksu, ulkonäkö ja maku Le Temps fait tout (aika on kaikki kaikessa) -valkoviinissä tekivät minuun syvän vaikutuksen. Suodattamaton alkuviini vuodelta 2013 tulee Languedocin alueelta etelä Ranskassa. Se maistui siltä kuin olisin tullut viinitaivaaseen! Melkein myöhästyin laivasta...

19 Glas
Stora Nygatan, Gamla stan

 

Kuvat ja video: Tuukka Ervasti

Save