Mitkä ovat Tukholman ravintoloista parhaita aasialaisia fuusiokeittiöitä?

Tukholman ravintolat tarjoavat lukuisia erikoisuuksia, joita ei Suomesta (vielä) saa. Tukholma hemmottelee erityisesti aasialaisten makujen ystävää, ja kävinkin katsomassa Södermalmin parhaimmistoa aasialaistyylisistä fuusioravintoloista.

Bistro Barbro – taivaallisen hyvää

Tukholman Hornstullissa sijaitsee fuusioravintola Barbro. Alakerrassa näytetään elokuvia aina välillä, ja yläkerta on pyhitetty ruokailijoille. Olen käynyt Barbrossa aikaisemmin, mutta en voinut vastustaa kiusausta – Barbroon oli pakko palata. Ravintolan friteeratut mykyt ovat parasta mitä olen ikinä syönyt. Eivätkä ne pettäneet tälläkään kertaa. Siis miten ihmeessä täällä saadaan ruoasta näin herkullista? Piti ihan tavata ravintolan pääkokki Tim Alton ja kysyä häneltä.

 

Rakastan ruokaa, vaikka yleisesti ottaen en ole varsinainen ruokahifistelijä. Mutta pirskatti miten hyvää ruoka täällä on! Barbron sushit, sashimit ja erityisesti friteeratut mykyt ovat täydellisintä mitä olen koskaan syönyt. Rapeus, suutuntuma, korianteri, tulinen chilikastike (sriracha) ja mieto majoneesi – kokonaisuus. Jos kuolisin nyt, kuolisin onnellisena.

Kokeilen vielä uutuutena pääkokki Timin lempparia, beef sashimia. Ohuesti siivutettua nautaa, kalakastiketta, hienonnettuja pähkinöitä ja korianteria. Hyvää sekin. Kuten myös paikallinen olut. Ja paikallisella tarkoitan todellakin paikallista. Olut pannaan käsin muutaman korttelin päässä Södermannagatanilla pienissä erissä. Stockholm Brewing Co.:n India Pale Ale – taivaallinen nautinto oluthifistelijälle. Sitä löytää monessa Tukholman baareissa ja suuren suosion takia Systembolaget on myös ottanut sitä valikoimiinsa.

Viihtyisä ravintola Barbro sijaitsee rannassa Hornstullissa, Södermalmin toisella laidalla, mutta on todellakin pienen ekstrakävelyn tai metromatkan arvoinen.

Bistro Barbro, Hornstulls strand 13

 

Kodikas Nook terminaalin kupeessa

Löysin Tukholmassa pienen Nook- kortteliravintolan, kun se oli äskettäin avannut, mutta silloin en ehtinyt tutustua paikkaan. Tällä kertaa oli enemmän aikaa, ja tapasin Alexander Bäckmanin, joka on yksi Nookin omistajista. Hän kertoi, että Nookin ruoka perustuu skandinaaviseen ruokaan korealaisella vivahteella.

 

Sain maistaa muutamaa alkupalaa, ja herran jestas miten hyvää! Friteerattu ruusukaali ja makeahko etikkainen chililiemi. Vau! Ruusukaali muuttui friteerauksessa, aivan kuten lehtikaali: rapeaksi ja suussa sulavaksi. Ruusukaalissa on kuitenkin pieni varsi keskellä, joka jää hieman kovaksi ja vaatii pari puraisua. Kirjaimellisesti sulaa suuhun – ja sitten saa kuitenkin purra… Tosi onnistunut annos! Turskapallot ja musta valkosipulimajoneesi ovat toinen alkupala. Ei läheskään yhtä taivaallinen, mutta hyvä. Mustaksi poltettu valosipuli antoi hauskan maun majoneesille.

Pääruuaksi saimme lihaa ja kalaa. Molemmat olivat hyviä, mutta tällä kertaa liha veti pidemmän korren. Todella herkullista! Etulapaa, suippokaalia, makeaa sipulia, pikkelöityä porkkanaa ja dashihollandaisekastiketta. Parasta oli liha; täydellinen kypsyys ja se maku: puhdas, hyvän lihan maku, ei rasvainen, ei kuiva.

Jälkiruuaksi oli thaibasilikajäätelöä, vadelmaa, melonia ja pistaasipähkinöitä. Annos oli kaunis ja maultaankin raikas, mutta ei jättänyt tunnetta, että olisi pakko saada syödä sitä uudestaan.

Kaiken kaikkiaan, Nook on kodikas ravintola, josta saa hyvää ruokaa. Kallista? Ehkä hieman, vaikka ei ruuan laatuun verrattuna. Nook täyttyy iltaisin nopeasti, joten pöytävaraus on suotava. Joka ilta ravintolassa on onneksi muutama pöytä myös spontaaneja illastajia varten. Plussaa Nook saa myös läheisyydestä Viking Linen -terminaaliin.

Se friteerattu ruusukaali, voi että! ♥

Nook, Åsögatan 176

Kuvat ja videot: Tuukka Ervasti