Tsekkaa Tukholman Södermalmin vintageliikkeet – ja tee trendikkäitä löytöjä

Hanki väriä elämään vintage- ja second hand -liikkeistä. Vintage-vaatteiden shoppailu on myös aito ekoteko. Tukholman Södermalm on laadukkaiden vintage-vaatteiden aarreaitta. Kivenheiton päässä toisistaan sijaitsevat Judits, Beyond Retro, Emmaus ja Myrorna.

Käytän itse paljon vintage-vaatteita monesta syystä: edullisuus, ekologisuus ja se, että vintage-vaatteilla saa omanlaisen lookin ja tyylin.

 

1. Aarreaittojen aarreaitta – Judits

Tältä vintage-kaupan pitäisi näyttää. Valikoidusti vintage-tuotteita jaoteltuna väreittäin. Yhdessä nurkassa mustat nahkatakit ja housut, vastapäätä kermanväriset kašmirneuleet… Mekkoja, hameita, paitoja, toppeja, laukkuja ja kokonainen seinä täynnä kenkiä. Todella hienoja vintage-vaatteita!

Judits oli minulle uusi tuttavuus, vaikka se on jo kauan ollut olemassa. Ensimmäisellä kerralla liikkeessä käydessäni löysin upeat Tiger of Sweden -nahkahousut satasella. Toisella kerralla en ostanut mitään, en tiedä miksi!Isabel Marantin ruskea nahkahame niiteillä oli aivan törkeän hieno ja hintava (myös käytettynä), joten tyydyin vain hipelöimään sitä. Tunsin pehmeän nahan sormieni alla. En viitsinyt edes kokeilla, koska en olisi kuitenkaan ostanut sitä. Silloin voin yhtä hyvin jättää kokeilematta, jotta en vahingossakaan rakastu vaatteeseen.

Sen sijaan sovitin liudan vintage-mekkoja, merkittömästä fiftarityylisestä aina Tory Burchin kaftaanimalliseen juhlamekkoon. Eniten tykkäsin vaaleanpunaisesta fiftarimekosta. Se istui hyvin. Mutta en keksinyt sille mitään järkevää käyttöä. Vaikka nyt näin jälkikäteen, kun ajattelen sitä, se olisi kyllä sopinut mihin tahansa kesäjuhlaan. Ja töihin. Ja kevätterassille. Ja… Äh. Miksi en ostanut sitä!Myös See by Chloe -silkkimekko oli upea, sillä olisi ollut monta käyttötarkoitusta. Se olisi sopinut sekä kevääseen että talveen, mutta tuntui liian kalliilta. Onhan Juditsin tuotteilla hintaa, mutta tässä vintage-liikkeessä shoppailen kyllä mielellään ja teen löytöjä. Suosittelen että tulet avoimin mielin ja ilahdutat itseäsi!Judits, Hornsgatan 75

 

2. Pala vintage-Lontoota Tukholmassa – Beyond Retro

Oi, ihan kuin olisin siirtynyt Lontoon Camdeniin! Beyond Retro (brittiläinen vintage-ketju) vintage-kauppa Brännkyrkagatanilla on iso ja täynnä ihania ja vähemmän ihania vintage-vaatteita ja -asusteita: tiukkoja farkkuhameita, mauttomia kukkapaitoja, hienoja mekkoja, hattuja, kasarikenkiä...Sovitin vinon pinon vintage-mekkoja, mutta suurin osa niistä oli minulle vyötäröstä liian kapeita. Ihastuin yhteen raidalliseen mekkoon, mutta se oli vähän liian lyhyt. Minulla on kyllä pokkaa käyttää aika pitkälti mitä vain, mutta tämä oli todellakin hyvin lyhyt. Vaikka olisi paksut sukkahousut alla, se oli lyhyt. Mekon linja pidensi sääriä kauniisti, sillä se loppui niin lähelle vesirajaa. Olisi laittanut kunnon korkkarit jalkaan! Ah. Mutta rekkiin se sai jäädä.

Yksi sinapinkeltainen hame osui silmiin, kun olin juuri lähdössä. Se taas oli liian iso, ja olisin toki voinut kaventaa sitä vyötäröstä, mutta se tuntuu aina turhalta vaivalta. Joudun kuitenkin aina (aina!) lyhentämään ostamiani housuja.

Beyond Retro, Brännkyrkagatan 82

 

3. Emmaus Stockholm – kellari täynnä vintage-vaatteita

Acnen T-paita, nahkavyö, retrohenkinen Pepsi-paita… Lista kaikista Emmaus-löydöistäni on pitkä. Emmauksella on kaksi käytettyjen vaatteiden kauppaa Tukholmassa, ja ne molemmat sijaitsevat Peter Myndes Backe 8:ssa, Slussenin vieressä. Tänne on lyhyt matka Viking Linen terminaalilta, joten shoppailla ehtii, vaikka maissa olisi muutakin ohjelmaa. Kokemusta on... Toki täällä saa helposti vietettyä tunnin, jos toisenkin, joten kannattaa pitää kelloa silmällä, jos haluaa ehtiä takaisin Helsinkiin suuntaavalle laivalle viimeistään klo 16.Rakastan käydä täällä, vaikka yläkerran myymälä onkin aika kolkon näköinen. Halpatuotannon seassa piileskelee merkkivaatteita, ja jos jaksaa plärätä kaikki läpi, löytää oikeita helmiä. Kellarikerroksessa vasta on varsinainen vintage-liike, jossa on merkkivaatteita ja vanhoja vintage-vaatteita 50-, 60- ja 70-luvulta, merkkikenkiä, koruja… Tietty hieman tyyriimpään hintaan kuin yläkerrassa.Emmaus, Per Myndes backe 8

 

4. Pop Stockholm

POP Stockholm on retro- ja vintage-kauppa, joka tarjoaa vaatteita ja asusteita vuosilta 1950–1990 niin miehille kuin naisille. Noin 80 % vaatteista tuodaan Lontoosta, ja se selittääkin miksi tämäkin paikka tuntuu siltä kuin olisi jossakin Lontoon lukuisista vintage-kirppareista. Pieni kauppa pursuaa vintage-vaatteita upeissa väreissä ja kuoseissa, niin että ei ihan tiedä mistä kulmasta alkaa kaivaa löytöjä. Herra, joka pyörittää kauppaa, on omanlaatuinen ja hauska kaveri, ja hänen koiransa on mitä ihanin!Pop Stockholm, Skånegatan 73

 

5. Myrorna – kaksi kerrosta käytettyjä aarteita

Myrorna on Ruotsin suurin käytettyjen vaatteiden ketju. Myrorna-liikkeistä löytyy mitä vain: kalusteista keittiön piensisustukseen, karseista 80-luvun muotikokonaisuuksista trendikkäisiin vintage-vaatteisiin (ainakin hipsteritrendikkäisiin) ja upeista aurinkolaseista isoihin koruihin.

Olen käynyt useammassa Myrorna-liikkeessä, mutta lempparini on Hornsgatanilla Juditsia vastapäätä sijaitseva liike. Sovitin tarkoituksella pelkästään mekkoja, koska halusin löytää toimivan duunimekon.Ihanan hippimekon ja muutaman muun enemmän tai vähemmän oudon mallin jälkeen löytyi tyköistuva mekko, joka oli hyvin laskeutuvaa trikoota ja malliltaan muotoja nuoleva; näytin oikeasti aika hyvältä siinä! Löysin myös hienot punaiset kengät, jotka sopivat mekkoon ja olivat mukavat jalassa. Harmi kyllä, ne olivat jokseenkin kuluneet ja saivat jäädä kauppaan.

Myrorna, Hornsgatan 96

Kuvat ja video: Tuukka Ervasti