Mielitkö rantalomalle? Jo Tallinnan liepeiltä löytyy mitä upeimpia rantoja

Kävin tarkistamassa pari rantaa Tallinnan ulkopuolella. Pienellä vaivannäöllä voi saada upean ranta- ja kulttuuriloman Virossa – auto ja teltta matkalle mukaan! Tallinnassa tapahtuu aina jotain, ja kun jaksaa lähteä vähän pidemmälle luonto on upea! Pyysin virolaiselta kollegaltani vinkkejä, millä rannoilla hän viihtyy, ja hän suositteli minulle mm. Nõvan ja Laulasmaan rantoja.

Nõvan virkistys- ja maisemansuojelualue ja luontokeskus

Virkistysalue Nõva on yksi Viron useista kansallispuistosta. Kävin alueen Peraküla-rannalla nauttimassa hetken rantaelämästä. Voin kuvitella, että alueessa on keskikesällä paljonkin telttailijoita, koska täällä se on ilmaista (toki ainoastaan merkityillä paikoilla) ja grillausmestat ovat hyvin hoidettu, joten voi hyvin ns. asua hieman pidempäänkin. Kuivakäymälöitäkin löytyy.

 

Tulimme jotenkin ”takakautta” Peräkülan-rannalle, joten matka tuntui loputtomalta ja metsässä tie oli hieman huonossa kunnossa. Piti ajaa varovaisesti. Kun lähdimme pois, onnistuimme valitsemaan lyhyemmän tien päätielle, joten se sujukin sitten paljon nopeammin. Viisastuneena suosittelen seuraavaa tietä rannalle: tie 230 Nõvan kirkonkylälle, siellä tie 129 kohti Rannaküla noin 1,5 km ja Roosi camping -alueen kohdalla kääntyy vasemmalle.

Mutta millainen oli itse ranta? Upea. Aivan upea. Kilometritolkulla kaunista hiekkadyyniä, viileää vettä, ihan kuin tehty auringonpalvonnalle, uimiselle, surffailulle, loikoilulle, leikkimiseen – lomalla olemiseen. Ympäröivä metsä on kaunis, vähän lapinomainen kuten kuvaaja sanoi, tai minun mielestäni – kuten Hangon kauniit hiekkapohjaiset mäntymetsät. Voin hyvin kuvitella, että täällä kasvaa loppukesästä ja syksyllä paljon sieniä. Ainoan miinuksen aiheuttivat rannan pienet asukit – muurahaiset. Onnistuin valitsemaan sellaisen paikan, jossa muurahaisia vilisi ja ne eivät pelänneet pätkääkään. Nåh, toki, milloin nyt ikinä muurahaiset välittävät ihmisistä… Toisin sanoin, kannattaa tarkistaa minne levittää pyyhkeensä.

Peraküla, Nõva vald, Lääne maakond
Nõvan RMK:n virkistys- ja maisemansuojelualue ja luontokeskus

Meremõisa telttailualue

Paluumatkalla Tallinnaan ajoimme vahingossa ja hujauksessa ns. oikean Laulasmaan rannan ohi, jota työkaveri suositteli, mutta löysimme toisen helmen aivan vierestä – Meremõisan telttailualueen. Kaunis mäntymetsä ja pitkä hiekkaranta kutsuvat, ja alueelta löytyy monta pientä nuotiopaikkaa. Käymälöitä en toki bongannut yhtään, joten fasiliteetit ovat selkeästi hieman vähemmän viralliset tässä puistossa verrattuna Nõvan alueeseen.

Parasta rannassa oli – ei muurahaisia! Ja toki upea valkoinen hiekka, lämmin vesi, ja lähenevä auringonlasku. Harmillisesti piti palata Tallinnaan, joten emme ehtineet nähdä, kun aurinko laski veteen. Tallinnasta Meremõisan rannalle on noin 40 km ja noin tunnin ajomatka, joten tänne on helppo palata joskus toiste, vaikka vain auringonlaskua katsomaan.

Meremõisa telkimisala, Harju maakond, Estonia

Video ja kuvat: Tuukka Ervasti