Estonian Golf & Country Club – pelaa golfia Tallinnassa

Estonian Golf & Country Clubin eli EGCC:n klubitalon terassilta jo näkee miksi suomalaisen Lassi Pekka Tilanderin suunnittelema kenttä on usein rankattu Euroopan 100 parhaimman golfkentän joukkoon. 18-reikäinen Sea Course avautuu vihreänä loivasti alas mereen päin ja Suomenlahti siintää horisontissa kauniin sinisenä. Kokonaisuuteen kuuluu myös 9-reikäinen Stone Course. Golfkenttä sijaitsee noin 25 kilometriä Tallinnasta itään, joten kentällä on myös paljon suomalaisia, jotka haluavat pelata golfia Tallinnassa. Mutta ei niin paljon hyvää etteikö jotakin huonoakin. Sea Course on parin viime vuoden aikana kärsinyt huonoista viheriöistä, mikä on laskenut kentän arvostustasoa ja vähentänyt kävijämääriä. Viime syksynä otettiin käyttöön järeät hoitotoimenpiteet griinien kunnostamiseksi, ja ongelmien toivotaan nyt olevan ohi.

Pelikierros

EGCC:n ykköstiiltä on hienoa avata golfkierros. Avausväylä on sellainen, jonka toivoisi olevan monella kentällä – alamäkeen pelattava par-viitonen, jolla ei pitäisi olla suuria ongelmia, jos väylällä pysyy. Kolmannella reiällä päästään jo lyömään kaislikkojen reunustamalle merenranta-alueelle, jonne palataan takaysin keskivaiheilla. Välissä on muutamia pitkiä waste-alueiden eli hiekka-alueiden reunustamia väyliä, jotka ainakin oman kierrokseni aikana aiheuttivat niin paljon pulmia edellä oleville ryhmille, että odottelu lyöntipaikalla muodostui todella pitkäksi. Ehkä olisi itse pitänyt viettää hieman aikaa taukokioskilla. Takaysin kolmastoista väylä voi olla kohtalokas monelle tuloksentekijälle – viheriötä suojelevat niin vesi, iso kivi kuin vanha tammikin. Paljon ongelmia aiheuttaneet griinit näyttivät olevan alkukaudesta kohtuullisessa kasvussa mutta vielä epätasaiset.

Saadaanko viheriöt nyt kuntoon?

EGCC:n toimitusjohtaja Hanno Kross uskoo, että syksyn 2016 griiniremontti tuottaa tulosta.

– Olemme nyt ratkaisseet ongelman, joka johtui fosforista ja suolasta. Myrkyt on saatu pois ja uskon että viheriöt ovat kesällä hyvässä kunnossa.

Kross on myös iloinen siitä, että golf Virossa elää nousukautta.

– Pärnun uusi kenttä (Pärnu Bay Golf Links) vei meiltä ehkä viime vuonna joitain pelaajia, mutta pidemmän päälle on hyvä, että Virossa on uusi hieno golfkenttä, se lisää myös virolaisten intoa golfiin. Meilläkin on suunnitelmissa laajentaa Stone Course 18-reikäiseksi yhteistyössä Major-voittaja Annika Sörenstamin kanssa.

Kokonaisarvio

Tätä kenttää on kiva pelata. Maisemat ovat upeat ja layout hyvä. Merta katselee golfkentällä aina mielellään ja bonuksena voi parilla väylällä seurata myös Jägalanjoen kalastajien puuhailua. Jos viheriöongelmat saadaan ratkaistua, kenttä on upea. Hieman harmittavaa oli hidas peli, johon klubi voisi puuttua. Kentälle ajaa Tallinnan satamasta varsin nopeasti, mutta aika moni taitaa saman tien huristella moottoritietä kentälle vievän kaistan ohi. Kyseessä on aika outo kääntyminen vasemmalle vastaantulevan liikenteen editse. Paikalliset taksit varmaan hallitsevat homman, mutta suomalaiselle on turvallisempaa ajaa seuraavaan liittymään, josta myös on kentälle viitoitus.

Harri Nyman

Kirjoittaja on golf- ja matkailutoimittaja. Kuvat: EGCC ja Harri Nyman