Niitvälja Golf – Viron ensimmäinen ja parhaaksi valittu golfkenttä

Viron ensimmäistä golfkenttää, vuonna 1993 perustettua Niitvälja Golfia voi hyvällä syyllä kutsua suomalaisten kotikentäksi Virossa, niin paljon ovat suomalaiset kenttää kiertäneet sekä omien klubiensa kisamatkoilla, pakettimatkoilla että omilla matkoillaan. Tänäkin vuonna suuri osa n. 25 kilometriä Tallinnasta länteen sijaitsevan kentän pelaajista on suomalaisia. Kenttää on kuitenkin jatkuvasti uudistettu, kymmenisen vuotta sitten rakennettiin viisi aivan uutta reikää ja viime vuonna valmistui uusi upea klubitalo. Niitvälja Golfia voisi kutsua puistokentän ja metsäkentän yhdistelmäksi, molempia väyliä löytyy. Kenttä on varsin tasainen ja sen kiertää helposti kävellen. Uudet väylät kiertävät pientä vesialuetta ja ne tuovat sekä iloa silmille että pelille. Kylmästä keväästä huolimatta kenttä on talvehtinut hyvin ja sen voi olettaa olevan hyvässä kunnossa koko kauden.

Pelikierros

Klubipelaajalla riittää miettimistä jo kentän kolmannella väylällä, jossa vesi vaanii sekä avauslyönnillä että varsinkin lähestymislyönnissä. Avauslyönnin on oltava tarpeeksi pitkä, jotta toisella voi yrittää päälle. Kaikesta huomaa, että Niitvälja Golf on kohtuullisen pitkä kenttä ja tuloksen tekeminen ei välttämättä ole helppoa. Takaysillä pääsee pelaamaan vuonna 2006 rakennettuja väyliä. Omasta mielestäni suurin herkku on saariväylä numero 15, par-viitonen. Tällä väylällä kaikki lyönnit kannattaa suunnitella huolellisesti, jotta puut eivät estä lähestymislyöntiä saariviheriölle. Saariviheriöt jakavat mielipiteitä golfaajien kesken, ja on myös ammattipelaajia, joilla on saariviheriökammo. Minä pidän tuosta reiästä, ja jos pallo päätyy veteen niin aina voi lyödä uuden!

Kuntoa parannetaan koko ajan

Niitvälja Golfin toimitusjohtaja Kristo Tohver on hyvin tyytyväinen kentän tämän kevään kuntoon.

– Olen ollut täällä 11 vuotta ja koskaan viheriöt eivät ole tähän aikaan vuodesta olleet näin hyvät, vaikka kevät oli hyvin kylmä. Olen todella iloinen siitä hienosta työstä, jonka kenttähenkilökunta on tehnyt koko talven, ja työ jatkuu. Voisi sanoa, että jos Niitvälja Golf oli vuonna 1993 nuori tyttö, niin nyt se on kypsä nainen, joka haluaa lisää meikkiä. Pieniä ja suurempia parannuksia tehdään koko ajan siellä täällä.

Entä tulevaisuus?

– Klubitaloa rakennettaessa mielessä on koko ajan ollut toisen 18-reikäisen kentän rakentaminen. Se, milloin se rakennetaan, riippuu pelaajamäärien kehityksestä, mutta suunnitelma on jo olemassa.

Kokonaisarvio

Niitvälja Golfissa pelaaminen on aina mukavaa, ja on miellyttävää nähdä, miten kenttää on edelleen ehostettu. Rantoja on siivottu, lampia puhdistettu ja bunkkereita paranneltu. Vaikka muutamia pitkähköjä ja hieman tylsiä väyliä löytyy, niin lampea kiertävät uudet väylät 13-15 ovat erityisen hienot, samoin veden yli lyötävä väylä 6, lyhyt par-kolmonen. Vettä löytyy siis paljon, ja se antaa kentälle luonnetta. Niitvälja Golfissa on myös hyvät harjoitusalueet, ja se on myös junioreiden suosiossa. Ei ihme, että kenttä valittiin vuonna 2016 Viron parhaaksi golfkentäksi. Muutakin tekemistä löytyy aivan vierestä, sillä vastapäätä kenttää sijaitsee Niitväljan ratsastuskeskus. Jos golfkierroksella eteen tulee vaikeita sääntökysymyksiä, niin epäilemättä FIFA:n jalkapallotuomarina viheltänyt toimitusjohtaja Kristo Tohver osaa tulkita asiat parhain päin.

Harri Nyman

Kirjoittaja on golf- ja matkailutoimittaja. Kuvat: Niitvälja Golf ja Harri Nyman