Pärnu Bay Golf Links täyttää odotukset

Viron länsirannikon Pärnussa tuoksuu aivan Hangolta. Meren, hiekkarannan, auringon, puutalojen ja mäntyjen tuoksuyhdistelmä on huumaava. Keskelle tuoksua pääsee myös pelaamalla golfia uudella Pärnu Bay Golf Links -kentällä, joka sijaitsee kymmenisen kilometriä Pärnusta etelään.

Pari vuotta sitten avattu kenttä tarjoaa suomalaispelaajille hienot mahdollisuudet kokea links-golfin upeat ominaisuudet. Suomalaisen Lassi Pekka Tilanderin suunnittelemalla kentällä on golfaajille haasteita veden, bunkkereiden, laajojen hiekka-alueiden ja aivan erityisesti vahvasti muotoilluiden griinien myötä.

Pelikierros

Itse koin pelikierroksella suurena nautintona sen, että pallo rullaa links-kenttien tavoin kovilla väylillä hyvin ja pitkälle. Myös hieman lyhytlyöntisemmät pelaajat pääsevät toisinaan yrittämään viheriöille "in regulation", siis esim. par-nelosilla jo toisella lyönnillä. Kentän väylät eivät myöskään ole erityisen pitkät. Avauslyönnit on kuitenkin syytä suunnata tarkasti, koska uhkana on pallon vieriminen suurille hiekkaisille waste-alueille, jotka ovat yksi tämän kentän erikoisuuksista. Näitä hiekka-alueita ei bunkkerien tapaan haravoida, joten pallon makuu saattaa olla huono, mutta yleensä niistä pääsee hyvin lyömään. Perinteisiä raffeja kentällä ei ole ollenkaan.

Kentän etuysi ja osa takaysistäkin kiertelee mäntymetsikössä, jossa meri kuitenkin on vahvasti läsnä, varsinkin tuulisella säällä, ja pikku lampiakin löytyy. Meren viereen päästään väylällä 14, lyhyellä par-kolmosella, joka vastatuulella on kaikkea muuta kuin helppo.

Omasta mielestäni kentän ehkä vaikein väylä on viimeinen, kahdeksastoista, joka on hyvin kapea par-viitonen. Vasemmalla vaanivat metsä ja waste-alue ja oikealla puolella hiekkaranta, kaislikko ja meri. Päätösväylän viheriöllä voi kuitenkin tuloksesta huolimatta ihailla Pärnun lahtea ja taustalla siintävää Pärnua.

Klubirakennus on ehkä hieman liian moderni luomus tässä ympäristössä, mutta sisällä palvelut toimivat. Aurinkoisena päivänä olisi alaterassille tosin toivonut jonkinlaista aurinkosuojaa, mutta sellainen on varmasti tulossa.

European Tourin kisa Pärnu Bay Golf Linksiin?

Kentän toimitusjohtaja, Hangossa syntynyt mutta Ruotsissa kasvanut Peter Nyberg kertoo että hänellä on kentän suhteen yksi selkeä päätavoite:

– Kaikki tähtää siihen, että saamme tänne European Tourin kisan. Kisa lisää kentän näkyvyyttä ja nostaa sen pelaajien silmissä entistä korkeammalle tasolle. Kisaa varten meidän täytyy hieman pidentää kenttää, ja tehdä siitä vieläkin parempi. Luulen että kenttä saadaan muutamassa vuodessa huippukuntoon, jolloin kisa olisi mahdollinen.

Kokonaisarvio

Pärnu Bay Golf Links on hieno kenttä, joka kuuluu Euroopan huippukenttien joukkoon, varsinkin kun se vielä hiukan kypsyy. Jotkut ovat pettyneet siihen, että itse merenrannassa on vain viisi väylää, mutta minua se ei häirinnyt, mäntykankaalla kiertävät reiät ovat hyviä nekin. Viheriöt olivat aikaisin keväällä vielä aika hitaat eikä niiden vahvaa muotoilua oikein puteissa havainnut, mutta myöhemmin kesällä ne ovat epäilemättä herkkua nopeiden griinien ystäville – saattaapa olla, että joku kokee ne liian vaikeiksi. Hyvästä joutuu myös maksamaan, kenttä on Viron kallein ja se on hintava myös suomalaisille. Toisaalta Pärnun yleinen hintataso on Tallinnaa halvempi. Itse suosittelen omatoimimatkaajalle suurten hotellien sijaan majapaikkaa puutaloalueelta läheltä rantaa ja iltahuviksi golfin jälkeen pyöräilyä kauniissa Pärnussa.

Harri Nyman

Kirjoittaja on golf- ja matkailutoimittaja. Kuvat: Pärnu Bay Golf Links ja Harri Nyman