Ålands skatter

På Åland är det alltid nära till havet. Du kan enkelt cykla på ön och njuta av den vackra naturen. Natur, kreativitet, ekologisk och närproducerad mat – de är de viktigaste ingredienserna för en äkta åländsk upplevelse.

Viking Club-medlemmar får rabatt och förmåner på flera ställen på Åland.

Sjökvarteret
Österleden 110, Mariehamn

Sjökvarteret vaknar till liv på sommaren, men är även öppet året runt. Här kan du bekanta dig med skeppsbygge, järnsmide och andra traditionella hantverkskonster. Här finns marina museer och på sommaren hittar du Mariehamns godaste pizza på Pub Niska.

Judys hantverk & inredning
Hindersvägen 1, Jomalaby

Prickigt, randigt, mönstrat, färggrant – hos Judys hantverk & inredning finns det vacker keramik och andra fina saker. Keramikkonstnärens lilla butik på landet erbjuder också utvalda vintagekläder, gamla fina möbler och annat smått gott av andra designers. Judys hantverk & inredning ligger ca 20 minuters bilfärd från Mariehamn och ca 10 min med bil från Godby.

SALT
Österleden 110, Mariehamn

SALT är ett hantverkshus i sjökvarteret i Mariehamn. Färgstarkt och formstarkt konsthantverk strömmar emot dig: konst, keramik, smycken, små väskor, mattor, kläder, handdukar...

Det är också troligt att du träffar någon av hantverkarna när du besöker butiken. SALTs motto är att man ska bli glad av att komma in på SALT - och det blir man!

Labelled
Torggatan 15, Mariehamn

Lilla fina Labelled drivs av Linda Karlsson. Labelled hittar du på vindsvåningen i ett gammalt, fint hus på torggatan med ingång från innergården. Linda skapar nytt mode av gammalt material och begagnade kläder. Här finns också hantverk av andra lokala designers. 

Smakbyn
Slottsvägen 134, Kastelholm

Toppkocken Michael Björklunds Smakbyn hittar du precis invid vackra Kastelholms slott. I den stora restaurangen ser man in i köket och här får du både god mat och fina upplevelser. Smakbyn har ett eget destilleri, gårdsbutik och konferensutrymmen.

Michael Björklund

Kom förbi på en kaffe och njut av en traditionell ålandspannkaka eller stanna och ät en god lunch eller middag.

Smakprov från Smakby ombord 2.3–30.4.2015

Pub Stallhagen
Getavägen 196, Godby

Stallhagens egen restaurang, Pub Stallhagen, finns i samma byggnad som bryggeriet. Här serveras rejäl mat, såväl vid lunchtid som till middag. Maten görs av närproducerade råvaror och med inspiration från den åländska naturen. Puben är inte så stor och under veckosluten är det bra att boka bord i tid. På sommaren öppnas den stora uteterassen och då ordnas olika evenemang på Stallhalla - en scen byggd på vattnet i skogstjärnen precis utanför Stallhagen.

Johannas hembakta
Kvarnbovägen 350, Saltvik

Ryktet har gått över hela ön: hos Johannas hembakta får du det bästa brödet på Åland. Johanna bakar med hela hjärtat och du kan köpa bröd, bullar, kakor och tårtor - allt på närproducerade råvaror. Mjölet kommer från Överängs kvarn i grannbyn och smör och mjölk från det lokala mejeriet. Doftande nybakat bröd – finns det något bättre?

Cityblommor
Torggatan 5, Mariehamn

CityBlommor är en blombutik vid gågatan i Mariehamn. Blommor och växterna är fina men det är inte bara en blombutik, här hittar du också fina presenter: blommor, små inredningsprylar, söta tvålar mm. Dessutom är personalen kunnig och väldigt trevlig!