Kalamaja

Kalamaja är en trendig stadsdel där gammalt och nytt går hand i hand, fascinerande förfall och vackert trängs ihop; ett ställe där människorna verkligen lever och bor. I Kalamaja finns både trähus, som ofta upprustas selektivt (=ett hörn av huset är renoverat, resten förfaller), och nya byggnader som växer upp som svampar efter regn. Det bästa med Kalamaja är ändå maten. Här får du ypperlig mat. Och förresten, varje gång man kommer finns det något nytt att se, så det lönar sig att komma hit nu och inte först om tio år.

Balti Jaam (Intill järnvägsstationen)

Balti Jaam är en fascinerande röra av lopptorg, matmarknad och blandvarutorg. Man bara liksom måste stanna en stund och gräva i lådor, se på underliga mojänger, fynda kufiska prylar, se på alla människorna...

Boheem (Kopli 18)

Café Boheem är ett av Kalamajas hetaste ställen. Ordagrant. Där är mycket varmt inne, vilket förstås är skönt om det är kallt ute. Här får du också rejäla luncher, utöver det läckra kakutbudet.

Telliskivi Loomelinnak, kreativt center (Telliskivi 60A)

Det gamla fabrikskomplexet har fått nytt liv som kreativt och trendigt hjärta i Kalamaja. Här trängs ateljéer, studion, gallerier, träningslokaler, kontor, små butiker, goda restauranger, coola barer och Vaba Lava-teatern, som öppnades i september 2014. När du går omkring här och njuter av stund har det strax gått ett par timmar, helt utan att du ens märkte det!

F-Hoone (Telliskivi 60A)

F-Hoone är belägen i en gammal fabriksbyggnad från soviettiden. Stora F-Hoone är härligt varm, barnvänlig och vaknar upp till kvällen. Utrymmet är verkligen fint, det är minst 10 meter till tak och renoveringen har gjorts med varsam hand. Hit ryms också ett större gäng och maten är god och förmånlig. Bl.a. deras lunch kommer till ett mycket facilt pris.

Vintage Chic (Telliskivi 60a)

Inredningsbutiken med fokus på charmig fransk lantidyll (också känt som shabby chic) har även romantiska kläder och smycken. Här finns allt från söta spetskragar till glasörhängen, änglavingar och flaskhyllor.

Les Petites (Telliskivi 60A)

Les Petites-butiken rymmer små estniska designers arbeten, nya kläder och utvalda vintagekläder och smycken i mängder: glittrande och festliga, nygamla, kreationer av pärlor, papper, glas och sten. Du hittar också skandinaviska små fina inredningsprylarr och ibland ger butiken utrymme för åt pop up -butiker, som t.ex. svenska cykelfabrikören Stålhästen.

Vanakraami Pood (Vabriku 7a)

Lopptorget Vanakraami Pood öppnar kl. 12 och ibland är det rentav kö hit. Här säljs bl.a. möbler, köksredskap, skor, kläder, tyg och konst. En del av varorna kommer från Sverige och det är lätt att fynda. Kvalitén är kanske si och så, men man kan också hitta verkligen fina saker. Hur låter det med en svensk konstnärs Korsika- och Spanientavlor?

Linnahall

Sovietmonumentet Linnahall blev färdigt 1980 och är både fantastiskt och hemskt i sin massiva och imponerande storlek. Det före detta kultur- och idrottspalatset är nuförtiden stängt och väntar på en möjlig renovering. Men det lönar sig ändå att komma hit och att orka klättra ända upp till taket – för vyn över Tallinn och Kalamaja är otrolig!

Lennusadam (Vesilennuki 6)

Den gamla vattenflygplanshamnen renoverades för några år sedan och fungerar nu som museum. Utrymmet och bruket av utrymmet är verkligen lyckat! Här kan du bekanta dig med u-båtar, vattenflygplan, prova gamla militärkläder, skjuta med maskingevär... I Lennusadam trivs såväl vuxna som barn. Utomhus finns också mycket att se, området är vackert i sitt förfall. Gamla armébilar och arméhus, tomma gräsfält, byggnadsmark och så förstås det imponerande fängelset Patarei. Patarei var ursprungligen en kasern, men togs i bruk som fängelse på 1920-talet. Stället är öppet för besök på sommaren.