Södermalm – Stockholms hemtrevliga hjärta

På gåavstånd från Viking Lines terminal börjar stadsdelen Södermalm: små designbutiker, lattepappor, skattfyllda loppisar, vintagebutiker, trivsamma kaféer, vanliga svenssons, cyklar, fina restauranger, trendnissar och hipsters. Södermalm inspirerar, bedårar och fängslar – det är en stadsdel att återvända till, gång efter gång!

Boka en kryssning eller en hotellresa till Stockholm.

Coctail

Den spralliga inredningsbutiken Coctail är för alla som gillar kitsch, camp och Bollywood. Här är blandat i skön röra 90-talsprylar, kroppslotions, tvålar, små plastbörsar mm. Kul ställe och lätt att hitta presenter åt tonåringar och andra ungdomliga.

Bondegatan 34, www.coctail.nu

Pet Sounds

Skivaffären Pet Sounds har det mesta; det är bara att fråga om det är något specifikt du letar efter och de hittar det åt dig. Annars är det kul att botanisera i timtal bland alla skivor och hitta gamla favoriter, nya bekantskaper och kul skivomslag ...

Skånegatan 53, http://petsounds.se

Grandpa

Grandpas småkryps- och fjärilstavlor får det att klia i inredningsfingrarna. Grandpa är inte en billig butik, men här hittar du verklig kvalité och fina grejer och skandinaviska designers produkter. Urvalet tilltalar till stor del herrar, så här kan du hitta bra presenter och klappar till brorsan, pappa och farfar.

Södermannagatan 21, www.grandpa.se

Sivletto

Våga dig ner för de branta trapporna och bli belönad med en stor sal full med 50-tals kläder och accessoarer. Här finns bl.a. vackra klänningar som framhäver midjan och fina rådenimjeans för herrar och en barber corner för en äkta 50-tals klippning.

Malmgårdsvägen 16-18, www.sivletto.com

Bar Babajan

Bar Babajan är en liten och charmig hörnkrog och kvarterspub. Vid lunchdags är stället halvfullt av lunchätare och några ölvänner. Ölurvalet är verkligen brett och det finns flera special- och säsongsöl på fat.

Katarina Bangata 75, www.babajan.com

Crêperie Fyra Knop

Det är mörkt och mysigt inne i Crêperie Fyra Knop. Det är någon trappa ned men man ryms bra också med barn. Mums för frasiga plättar med chokladsås och spröda mandelflagor!

Svartensgatan 4, www.creperiefyraknop.se

Beyond Retro

Om du gillar vintagekläder är detta ditt ställe. Beyond Retro är en stor plats, fylld med vackra, härliga och kul begagnade kläder: jeanskjolar, smaklösa blommiga skjortor, fina klänningar, hattar, skor ... Den närmaste tunnelbanestationen är Zinkensdamm.

Brännkyrkagatan 82,
www.beyondretro.com/sv/help/stores/zinken

Eriks Gondolen

En resa till Stockholm är inte perfekt utan ett besök till Eriks Gondolen över taken. Utsikten över staden är otrolig. Härifrån ser du Djurgården, Skeppsholmen, Gamla stan, Riddarfjärden och de Röda båtarna ... På sommaren är också caféet öppet.

www.eriks.se

Brandstationen

Inredningsbutiken med vintagemöbler skapar habegär. Vad sägs om en nästan två meter hög lampa med gyllene blad? Gnistrande smycken? Designlampor? Apoteksskåp? Klassiska armbandsur? Brandstationen är väl värt ett besök.

Hornsgatan 64, www.herrjudit.se/brandstationen/

Sneakersnstuff

Välkommen till sneakershimlen. Detta är Skandinaviens största sneakersaffär (och Europas?). Sneakersnstuff gör samarbeten med bl.a. Adidas, Puma, Reebook och nu senast – 10-gruppen och finländska Karhu! Urvalet är mycket i street style anda, men det finns nog sneakers för var man och kvinna.

Åsögatan 124, www.sneakersnstuff.com

Barbro

Vi rekommenderar varmt restaurang Barbro om du gillar japansk mat och sushi. Deras sushi, sashimi och speciellt friterade dumplings är nästan perfekta. Det lönar sig att komma hit också från längre ifrån.

Hornstulls strand 13, http://bar-bro.se

Omnipollos hatt

Bryggeriet Omnipollo grundades 2011 av Henok Fentie and Karl Grandin. De har nu också öppnat en bar med namnet Omnipollos hatt. Här får du deras fantastiskt goda öl på fat och kan njuta av den otroligt fina och varma bardisken av kork – det är nästan så att man vill lägga kinden mot bordet.

Hökens gata 3, www.omnipolloshatt.com

Fotografiska

Gå längs stranden in mot stan och kom in på Fotografiska, muséet för fotokonst. Utställningarna byts rätt ofta och museibutiken är i brist på annat ord, fantastisk! Missa inte det rustika kaféet och restaurangen i övre våningen med otrolig utsikt över Saltsjön mot Djurgården. Öppettiderna är långa, de öppnar redan kl. 9 på morgonen och håller öppet till sent på kvällen, kl. 23.

Stadsgårdshamnen 22, www.fotografiska.eu

Urban Deli

Urban Deli är mataffär, saluhall, bageri, restaurang och bar; allt i ett. Det hela ger kanske ett lite stökigt intryck, men det är ändå ett mycket välfungerande koncept. Stort plus för de ekologiska och glutenfria produkterna – och för att de öppnar varje dag redan kl. 8!

Nytorget 4, www.urbandeli.org

Pärlans konfektyr

Pärlans konfektyr andas nostalgiskt 1930-tal med modern effektivitet. Här lagas oemotståndlig kola för hand av ekologisk färsk grädde, äkta smör och socker. Kolorna fylls med godsaker som knapriga nötter, exotiska kryddor, söta frukter, bär och choklad. Expediten är klädd i tidsenliga kläder med röda läppar och rätt frisyr. De fint förpackade askarna riktigt pockar på att bli köpta. Mums!

Nytorgsgatan 38, www.parlanskonfektyr.se

Meatball

Meatball är Sveriges första butik som endast lagar köttbullar. Råvarorna är noga utvalda, ekologiska och glutenfria. Stället fylls snabbt av hungriga lunchgäster och man kan också köpa med sig av de prisade bullarna. Meatballs for the people!

Nytorgsgatan 30, www.meatball.se

Judits

Judits är en liten boutique, som blandar second hand och trendplagg. Inredningen går i gyllene, gräddvitt, sobra färger, en skön nött brun lädersoffa, en vacker blombukett. Detta är vintagebutiken för kvinnan som vill klä sig klassiskt och i kvalité: Isabel Marant, Tiger of Sweden... Hit återkommer man gärna!

Ps. Herr Judits med motsvarande begagnade kvalitetsplagg för herrar finns på Hornsgatan 65.

Hornsgatan 75, www.judits.se, Hornsgatan 65, www.herrjudit.se

Snickars Records & Konstart galleri

Butiken är nästan lite svår att hitta, men vilken guldgruva breder ut sig för dina ögon när du går in! Ca 100 000 vinyler, både begagnade och nya. Ägaren Mika Snickars hjälper gärna till om det är något specifikt du söker. Stället är också mycket välbesökt av dj-artister och här ordnas bl.a. små konserter och release partys för svenska artister. Du kan också boka Konstart-galleriet för ett målerievenemang, en teamdag eller någon annan tillställning; kom t.ex. och lär dig skapa konst tillsammans med dina kompisar eller kolleger.

Hökens gata 11, www.snickarsrecords.com, www.konstart.eu

Pop Stockholm

Nu behöver du inte åka ända till London och plöja genom hela Camden, det är bara att komma hit. Pop Stockholm är den otroligt fin liten retroaffär. Den största andelen av kläderna köps in i England. Gullig hund får du krafsa om på köpet.

Skånegatan 73, www.popstockholm.se