Viking XPRS

Vi bjuder på en än skönare sjöväg till Tallinn

Viking XPRS, som trafikerar på rutten Helsingfors–Tallinn, kom tillbaka från dock i Landskrona varv den 1.2.2017. Både stora och mindre renoveringar och förändringar har gjorts – några mer synliga än andra. Läs mera nedan.

Mer rum för dans

Danspaviljongen i bakre delen av fartyget renoverades från golv till tak och en helt ny dag- och nattklubb vid namn Club X öppnades. Utrymmet växte med en tredjedel och det kom ca 150 sittplatser till. Den nya och större bardisken är mer kundvänlig än förr, så betjäningen fungerar smidigare, och på det än större dansgolvet kan man ta sig en ordentlig svängom – och ljud- och ljustekniken har uppdaterats till dagens melodi.

Renoverad Shopping World

En sjöresa är också en shoppingresa! Därför moderniseras och förstoras Shopping World i samband med dockningen.

Butikens produkturval utökas och planläggs på ett mer tilltalande sätt.

Smidigare i buffén

Den populära restaurangen Bistro Bella byggs om för att det ska bli smidigare att få mat: dessertbordet utformas så att det ska vara enklare att fylla på mellan varven och de varma rätterna får ett längre bord, så vi kan utöka utbudet och servera mer mångsidigt med huvudrätter.

Uppfräschade Robert’s Coffee

Robert’s Coffee intill buffén på däck 8 renoveras för att erhålla cafékedjans stil och i samband med förändringarna får caféet bättre utrymmen för att erbjuda specialkaffe och sittplatser vid disken.

Betydande förändringar under ytan

En av dockningens största ombyggnader sker utan ytan.  Viking XPRS får nämligen nydesignade propellrar, som gör att fartyget i normal drift kan köras med två motorer istället för tre (normalt används fyra motorer). Denna ombyggnad minskar rejält på bränsleförbrukningen.

Mer resekomfort

Det görs också en hel del reparationer med syfte att förbättra komforten och resebekvämligheten. De allmänna utrymmenas toaletter renoveras och golv och mattor förnyas. En del av hytterna moderniseras med bl.a. nya kuddar och madrasser. Dessutom förnyas konferenstekniken i konferensutrymmena på däck 7 samtidigt som inredningen uppdateras.

Semestrarens paradis

På sommarsäsongen har det ibland blivit trångt ute på sommardäcket – men inte längre! Nu byggs en ännu större solterrass i aktern på däck 8.  Där kan hungriga och törstiga passagerare njuta av fyllda tallrikar och kalla drycker i Viking’s Out utegrillen och baren. När törsten överraskar får man också drycker i utebaren på däck 10.

  • Arbetena vid Oresund Drydocks Ship Repair Yard går bra och Viking XPRS är i gott sällskap.

  • På varvet repareras och renoveras också ett annat fint fartyg: Viking Cinderella!

  • I dessa landskap mötte vi också Eckerö Linjens M/S Eckerö och HH-Ferries M/S Mercandia VII (bak till vänster).

  • Vilken nostalgi: DFDS Pearl Seaways fram i bilden, var tidigare Viking Line Athena!

Bilder från Landskrona

Vi tackar Oresund Drydocks Ship Repair Yard för bilderna.
Tilläggsinfo om varvet hittas t.ex. på deras Facebook-sidor.