Champagne

Champagnetyper

Champagne i din smak

Viking Line har champagner av olika stil och typ så jag kan garantera att vi har en champagne för just dig. Här följer en kort sammanfattning av egenskaperna hos olika champagnetyper.

Essi Avellan, Master of Wine

Cuvée de Prestige

På toppen av champagnepyramiden hittar vi prestigechampagnerna som är champagnehusens mest värdefulla viner. De mest kända av dessa är Dom Pérignon och Louis Roederer Cristal. För dessa viner används råvaror av bästa kvalitet och de får sin komplexa aromvärld och småbubbliga, intensiva struktur av den långa tid de får mogna på flaska på fällningen. I synnerhet prestigechampagnerna är som mest njutbara en lång tid efter att de har lanserats. Av prestigechampagnerna tillverkas antingen årgångsviner, som Dom Pérignon, eller blandningar av flera årgångar, som Krug Grande Cuvée eller Laurent-Perrier Grand Siècle.

Testa följande i vårt urval:
Krug Grande Cuvée NV
Dom Pérignon 2004
Veuve Clicquot - La Grande Dame 2004
Louis Roederer Cristal 2006

Blanc de Blancs

Blanc de Blancs betyder bokstavligen ”vitt vin från vita druvor” och i fråga om champagne hundraprocentig Chardonnay. Dessa strama, eleganta viner som när de blir äldre får utsökt gräddiga och rostade toner är perfekta som aperitif eller till skaldjur.

Testa följande i vårt urval:
Henriot Blanc de Blancs NV
Ruinart Blanc de Blancs NV
Charles Heidsieck - Blanc des Millénaires 1995

Rosé

Roséchampagne har veterligen tillverkats i Champagne åtminstone sedan 1764, men kategorin har aldrig varit lika populär som nu. Trots den rosa champagnens något flickaktiga image är den långt ifrån det till sin stil. I själva verket är rosén den mest maskulina av champagnerna med sin mer
vinliknande och ofta kraftigare karaktär. Roséerna platsar oftast bra även på middagsbordet till och med till rött kött.

Testa följande i vårt urval:
Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut NV
Veuve Clicquot Rosé Brut NV
Charles Heidsieck -
Rosé Millésime 1999

NV (non-vintage)

Standardchampagnen utan årgångsbeteckning utgör kärnan i samtliga champagnehus produktion. Här är det viktigt att stilen och kvaliteten hålls jämn och oförändrad från år till år för att alla vänner av champagne utan risk ska kunna köpa sin favoritcuvée. Den jämna kvaliteten fås genom att man blandar vin från flera års skördar. Standardchampagnen ska även vara färdig att drickas genast när den lanseras på marknaden eftersom merparten av all champagne konsumeras omedelbart. De bästa av dem kan dock med fördel få mogna ytterligare.

Testa följande i vårt urval:
Laurent-Perrier Brut L-P NV (Fartygets champagne)
Charles Heidsieck Brut Réserve NV
Pol Roger Brut Réserve NV

Millésimé eller Vintage

Årgångschampagne tillverkas under genomsnittligt bättre år och får mogna i källare längre än standardchampagne. Den påminner därför om reserve-kategorin som är bekant från andra viner, en term som bättre öppnar kategorins karaktär för konsumenten och förklarar det högre priset. De är generösa och gastronomiska viner som fått mogna i källare länge och som bara blir bättre av att lagras och mogna ytterligare. Bland champagnerna har dessa i mitt tycke det bästa pris-kvalitetsförhållandet.

Testa följande i vårt urval:
Taittinger Brut Vintage 2006
Charles Heidsieck Vintage 2000


Förhandsbeställning av dryck

Fest på kommande? Nu kan du beställa drycker på förhand på alla våra fartyg! Det är förmånligare att beställa på förhand och inköpet levereras direkt till din bil.  Du kan även göra en Förhandsbeställning i online för rutten Helsingfors–Tallinn.

Läs mer