Julbord med Michael Björklunds nordiska smaker 18.11–26.12

Tvåfaldigt Årets Kock-belönade Michael Björklund har dukat upp ett fantastiskt julbord ombord. Med nutida och nordiska smaker serveras klassiska rätter på säsongens allra bästa råvaror och vi vågar lova en matupplevelse utöver det vanliga.
Ta med aptiten och välkomna till (jul-)bords!

Produkten eller erbjudandet gäller tyvärr inte längre.

För den prisbelönte kocken Michael Björklund innebär julbordet mycket tradition och känsla. Ett bord fyllt med rätter som bara ”måste” finnas med.

Som uppvuxen på Åland har Michael en del av både den svenska och finska mattraditionen i sig, vid sidan av det som är typiskt för örikets 6 700 öar och skär. 

När han komponerar sitt julbord ska det inte vara alltför stort med för många nymodigheter utan istället ligger fokus på de nordiska smakerna och traditionerna. Många rätter är gemensamma mellan länderna men det skiljer sig också åt.

Från den finska sidan är det de olika lådorna som har den främsta placeringen på julmenyn. Morotslåda, kålrotslåda och den viktigaste, potatislådan, som med sin krämighet och sötma av potatis och sirap smakar mums till skinkan. Även den rökta fisken är naturligtvis ett självklart inslag från Finland.  

Sveriges bidrag är främst lutfisken som är ett måste och den äts allra bäst med gröna ärtor, vit sås, och nymalen kryddpeppar ur kvarn. Toppat med knaperstekt bacon blir det en sensation för smaklökarna.

Bland inläggningar är det olika sorter av inlagd strömming som är favoriten. De görs som sill men på dragen strömming (där bara filéerna används).Till årets julbord läggs också rökta Simpstjärtar från Åland vid sidan av köttbullar, röd- och brunkål, janssons frestelse och mycket mer.

Julskinkan är så klart central. Vackert rosa och ljummen är den allra godast.  Med hemgjord senap som både är stark och söt och tillagas ombord enligt Michaels eget recept.

Själv dricker Michael helst en julöl till. Inte alltför mörk utan mellanmörk. Snapsen är god om den är kryddad, men den behöver nödvändigtvis inte vara det. Det nordiska julbordet i sig bjuder ju på så många fantastiska smaker.

Dessertbordet dignar och är fyllt med godsaker - som en gammaldags konfektyraffär. För visst avslutas ett julbord på bästa sätt med något sött!

Kom hungrig till Viking Lines fartyg!