Gräshoppor är framtidens delikatesser – insektsmaten har anlänt till Röda båtarna

Future Food-specialmenyn bjuder på en smak av framtiden. Menyn är framtagen av Svenska Kocklandslagets Anders Karlsson, som kryddat säsongens rätter med bl.a. friterade gräshoppor och syrsor, som är läckerheter i Asien men kan kännas främmande för många européer.

Våga dock prova; friterade gräshoppor smakar faktiskt lite som bacon – och vem älskar nu inte bacon? 

Smaka på Future Food-menyn 5.4–31.5 på Stockholmslinjerna från Helsingfors och Åbo.

Produkten eller erbjudandet gäller tyvärr inte längre.

Insektsmat, utmaning eller möjlighet?

Läs Fredrik Anderssons, team manager för svenska kocklandslaget, tankar om Future Food-menyn.

Testa framtidens mat ombord

Friterade gräshoppor och kryddrostade mjölmaskar – nu har framtidens mat hittat en plats på à la carte-menyn ombord! Svenska Kocklandslaget har satt sin prägel på maten med alger och insekter som smaksättare. En spännande och nötig historia som bara måste upplevas.

– I Asien är insektsmat väldigt stort, men för oss i Europa är det relativt nytt. När vi började ta fram den här menyn var det många som tänkte att ”vi kan inte sälja insekter ombord”, men allt handlar om hur man gör det och hur man tänker kring menyn. Vi vill fortfarande att matgästerna ska kunna känna igen sig i rätterna som serveras och har därför utgått från råvaror som finns runt omkring oss i säsongen och adderat insekter och alger som smaksättare, säger Fredrik Andersson, lagledare för Svenska Kocklandslaget.


Se Future Food-menyn

Vad innebär Future Food?

För att balansera klimatpåverkan måste man minska köttkonsumtionen och istället tillsätta protein i form av insekter och alger. På sikt kommer vi att se mer av till exempel hamburgare som till hälften består av nötkött och till hälften av insekter som malts ner till mjöl. Finland och Viking Line är något av pionjärer i Europa, och det känns både intressant och spännande att få vara med på den här resan.

Varför har ni valt den här menyn?

När vi fick uppdraget ville vi hitta balansen och nyfikenheten, och samtidigt sätta vår prägel på maten. Vi valde att inte presentera en ren insektsmeny, utan tillsätta torkade och friterade insekter som smaksättare. Många är väldigt goda, med en nötig smak. De flesta kommer att känna igen smaken, även om man kan ha ett visst motstånd mot att äta insekter i början.

Har ni provat er fram när ni komponerat rätterna?

Ja, vi gick och köpte ett gäng olika insekter för att skapa oss en bild av vad det innebär, hur de smakar och hur konsistensen är. Det finns även kokade insekter i burk, men de blir lätt lite slajmiga och sliskiga, så vi bestämde oss för att hålla oss till torkade och rostade insekter.

Hur många gånger fick ni testa innan ni blev nöjda?

Oj, vi fick nog prova 5–6 gånger för att hitta helheten.

Är det gott?

Ja, det tycker jag. Det är intressant om man säger så. En del kommer kanske ha lite svårt att få den här knastriga känslan i munnen. Jag har väl också haft mina tvivel, men när man kommer över det upptäcker man också hur gott det smakar.

Måste man använda mycket kryddor för att få smak på det hela?

Nej, insekterna blir som en kryddtillsättare i sig. De har en viss karaktär, ungefär som knaperstekt bacon. Dock sväljer de rätt mycket salt, så sälta måste tillsättas.

Hur känns det att äta insekter?

Krispigt och frasigt! I Asien används ibland mask istället för grova nudlar, och man kan till exempel göra ramensoppa på mask, men vi börjar så här med torkat och friterat. Det här känns lite mer lagom.

Hur är det att laga mat med insekter och alger?

Det är lite spännande eftersom det är något nytt. Man får testa sig fram och leta efter nya vägar att gå. Algerna är också en viktig del i Future Food, de tillsätter både sälta och smak. Alger har man jobbat med en längre tid, de känns mer som grönsaker och är ju tillåtna överallt också. Det finns många intressanta alger, en smakar till exempel som tryffel.

Skulle du laga den här maten hemma åt familjen?

Jag har inte gjort det ännu, men jo, det skulle jag våga testa!

Hur är näringsvärdet?

Högt! Insekter innehåller mycket protein, fleromättat fett samt viktiga mineraler och vitaminer.

Vilka mängder har ni tagit in? Är det gräshoppsinvasion i köket nu?

Ha ha, nej inte alls. De används ju som vilken smaksättare som helst och finns i rätt liten mängd ombord. De odlas och prepareras i land hos den finska leverantören och levereras färdigtorkade i påsar.

Vad vill du säga till de som tycker att det verkar äckligt att äta insekter?

Jag skulle nog säga att de ska tänka om och se det intressanta i det hela. Det är mycket smak i insekter, och det är inte farligare än att det går att spotta ut om man inte skulle gilla det. Jag tycker att man ska prova i alla fall!