Michael Björklundin pohjoismaisten makujen joulupöytä 18.11.–26.12.2016

Punaisten laivojen tämänvuotisen joulupöydän on suunnitellut kahdesti vuoden kokki -tittelillä palkittu ahvenanmaalainen Michael Björklund. Joulumenuun kuuluu klassisia jouluruokia, joiden tuttujen pohjoismaisten makujen rinnalla voi maistaa myös hyppysellisen uutta. Valmistuksessa on käytetty sesongin parhaita raaka-aineita, joten luvassa on ainutlaatuinen makuelämys.
Maistuvia hetkiä joulupöydässä!

Tämä tuote tai tarjous ei valitettavasti ole tällä hetkellä voimassa.

Lukuisin tunnustuksin palkitun Michael Björklundin mielessä joulupöytään liittyy vahvoja perinteitä ja tunteita – ja tietysti herkkuja, joiden kuulumista joulupöydän vakiokattaukseen ei käy kiistäminen.

Ahvenanmaalla kasvaneen Björklundin joulumenussa näkyvät 6700 saaren ja luodon saarivaltakunnalle tyypillisten ruokaperinteiden lisäksi myös sekä suomalaiset että ruotsalaiset ruokaperinteet. Monet menun ruokalajeista ovat tuttuja sekä suomalaisille, ruotsalaisille että ahvenanmaalaisille, mutta joukossa on myös kunkin alueen erikoisuuksia.

Suomalaisia jouluperinteitä menussa edustavat porkkana- ja lanttulaatikko sekä perunalaatikko, jonka kuohkea koostumus sekä perunan ja siirapin aikaansaama makeus tekevät siitä erinomaisen seuralaisen kinkulle. Joulumenun savustettu kala on myös suomalaisen joulupöydän vakioherkku.

Ruotsalaista joulua menussa edustaa ennen kaikkea lipeäkala, joulupöydän vakioruoka, jota nautitaan tuoreiden herneiden ja valkokastikkeen kera ja viimeistellään jauhamalla päälle ripaus maustepippuria. Makuelämyksen kruunaa rapeaksi paistettu pekoni.

Joulupöytään kuuluu myös erilaisia kalasäilykkeitä, joista suosikki on silakka. Se on valmistettu kuten silli, mutta nahattomista fileistä. Björklundin joulupöytään on katettu myös savustettuja simpunpyrstöjä Ahvenanmaalta, lihapullia, keitettyä ja paistettua valko- ja punakaalia, janssoninkiusausta ja paljon muita herkkuja.

Joulupöydän keskipiste on tietysti kinkku, parhaimmillaan kauniin punertavana ja hieman lämpimänä tarjoiltuna. Kinkun kera on tarjolla Björklundin oman ohjeen mukaan laivalla valmistettua kotisinappia, jossa yhdistyvät väkevyys ja makeus.

Joulupöydän ruokajuomaksi Björklund itse valitsee mieluiten jouluolutta. Se ei saa olla liian tummaa; puolitumma sopii parhaiten jouluherkkujen rinnalle. Palanpainikkeena hän suosii maustettuja snapseja, mutta myös maustamattomat käyvät, sillä pöydän antimet itsessään tarjoavat monia hienoja makuja.

Jouluun kuuluu toki myös monenlaisia makeita herkkuja, joten jälkiruokapöytä on runsas. Se on kuin vanhanajan herkkukauppa, joka takaa ruokailulle makean päätöksen.

Tule nälkäisenä, joulupöydän herkut odottavat Punaisilla laivoilla!