Laivan viinit 2017

Valkoviini

FREECLIMBER RIESLING 2014, MOSEL
Freeclimber-viini tulee klassiselta Moselin alueelta Saksasta, jolloin rypäle on tietenkin Riesling. Viinin englanninkielinen nimi viittaa siihen, että suurin osa työstä Moselin laaksossa tehdään käsin, koska koneiden käyttö jyrkillä rinteillä on käytännössä mahdotonta. Rypäleet on poimittu täysin kypsinä, ja käyminen on tapahtunut villihiivan käynnistämänä alhaisessa lämpötilassa kellareissa. Viini on puolikuiva, ja sen makeus ja hapokkuus ovat hyvin tasapainossa. Maku on hedelmäinen, tasapainonen ja mineraalinen. Alkoholipitoisuus on noin 11 %. Viinin ovat tuottaneet neljä nuorta ja tunnettua viininvalmistajaa: Axel Pauly, Thomas Ludwig, Sebastian Oberbillig ja Markus Berres. Heidän yhteisen yrityksensä nimi PLOB muodostuu miesten sukunimien alkukirjaimista. Rypäleet tulevat tarkoin valituilta viljelijöiltä, jotka kaikki ovat Moseljünger-yhdistyksen jäseniä.

Punaviini

RÉSERVE SPÉCIALE CABERNET-MERLOT 2014, GERARD BERTRAND, IGP PAYS D’OC
Cabernet Sauvignon- ja Merlot-rypäleistä valmistettu viini tulee Välimeren rannikolla sijaitsevalta Pays d’Ocin alueelta. Kypsät rypäleet lajitellaan tarkasti ennen tuotantoa. Viinin annetaan maseroitua terässäiliöissä 12–20 päivää ennen kuin sitä kypsytetään terässäiliöissä ja osittain tammitynnyreissä. Tanniinit pehmenevät, ja viinistä tulee silkinpehmeää. Pullotuksen jälkeen viini saa levätä vielä muutamia kuukausia ennen myyntiä. Viinintuottaja Gerard Bertrandista on tullut eteläranskalaisten viinien lähettiläs ja paikallisten viinien ja elämäntyylin puolestapuhuja. Hän on tehnyt pitkään työtä luomu- ja biodynaamisen viljelyn puolesta, ja Gerard Bertrand on tällä hetkellä maailman suurin biodynaaminen ja Ranskan suurin luomuviininviljelijä.

Samppanja

CHARLES HEIDSIECK BRUT RÉSERVE
Haluamme ylpeänä esitellä uuden laivan samppanjan, joka on Charles Heidsieck Brut Réserve. Charles Heidsieck on suurelle yleisölle suhteellisen tuntematon, vaikka talo kuuluukin Champagnen alueen kärkeen. Brut Réserve kilpailee monen muun talon luksussekoituksen kanssa ja on loistava viini nautittavaksi jo silloin, kun se tulee markkinoille. Samppanjassa on runsaan paahteinen tuoksu, jossa trooppisia hedelmiä, hunajaa, briossia sekä pehmeää mausteisuutta ja kahvia. Maku on samettinen ja leveä, paahteinen ja hedelmäinen jälkimaku pysyy pitkään. Tämä on erinomainen samppanja vaikka koko aterian läpi.

Kuohuviini

BELVINO DURELLO LESSINI DOC, VENETO
Laivan uusi kuohuviini tulee Veneton alueelta Pohjois-Italiasta. Viini on valmistettu erittäin harvinaisesta Durella-rypäleestä. Lajike oli lähes kokonaan unohdettu, kunnes huomattiin, että se sopii luonteeltaan erinomaisesti kuohuviinien valmistukseen. Viinissä on 12 grammaa sokeria litraa kohti. Se tasapainottaa hyvin viinin hapokkuutta ja tekee siitä monipuolisen. Viini tarjoillaan jäähdytettynä aperitiivina tai äyriäisten, sushin tai kalan ja kermaisen kastikkeen kanssa. Enoitalia on yksityinen, Pizzolon perheen omistama ja johtama viinitalo. Veneton alueelta tuleva perhe on onnistunut luomaan Enoitaliasta Italian suurimman viinintuottajan.


Laivan viinit 2017

Valkoviini:
Freeclimber Riesling 2014, Mosel

Punaviini:
Réserve Spéciale Cabernet-Merlot 2014, Gerard Bertrand, IGP Pays D’oc

Samppanja:
Charles Heidsieck Brut Réserve

Kuohuviini:
Belvino Durello Lessini DOC, Veneto

Buffetviini (punainen/valkoinen/rosé):
M de Murviedro

Suomi 100

WINE GALLERY WINES

Ayala Brut, AC Champagne, France

Neipperg Collection, AC Bordeaux, France

Château Liversan, Cru Bourgeois, AC Haut-Médoc, Bordeaux, France